Ανακοίνωση διαμαρτυρίας από τον Κεραυνό Ωραιοκάστρου

876

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το τελευταίο διάστημα και μετά την περίοδο προσαρμογής των πολλών νέων διαιτητών που εμφανίσθηκαν την τελευταία διετία, θέλαμε να πιστεύομε ότι τα θέματα της διαιτησίας δεν θα μας απασχολούσαν πλέον, τουλάχιστον ως παράγοντας διαμόρφωσης αποτελεσμάτων κατά την διεξαγωγή ενός αγώνα μπάσκετ.

Ατυχώς για μας ορισμένοι διαιτητές, με την προκλητική και ακατανόητη συμπεριφορά τους, μας αναγκάζουν να ασχολούμαστε μαζί τους – ίσως τελικά να είναι αυτή η επιδίωξή τους – παραβλέποντας τον βασικό κανόνα της επιτυχημένης διαιτησίας, όταν κανείς από τους συμμετέχοντες, στην διεξαγωγή ενός αγώνα, δεν χρειάζεται να ασχοληθεί με τους διαιτητές και την συμπεριφορά τους.

Στο προχθεσινό παιχνίδι της Α΄ Ε.ΚΑ.Σ.Θ. μεταξύ της ομάδας μας, του ΚΕΡΑΥΝΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ και του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΕΠΑΝΟΜΗΣ, οι διαιτητές του αγώνα (οι Πετανίδου και Κασαπίδης με την συμπεριφορά τους και ο Πράττος με την αποστασιοποίησή του από τα γεγονότα που προκλήθηκαν από την στάση των συναδέλφων του) υποχρέωσαν την ομάδα μας σε μία ήττα με ετσιθελικό τρόπο, ήττα που, κατά γενική ομολογία όσων παρακολούθησαν το παιχνίδι, δεν άξιζε να υποστεί εάν το παιχνίδι συνέχιζε να διεξάγεται έως το τέλος του σύμφωνα με τους κανόνες ίσης και δίκαιης αντιμετώπισης από μέρους των διαιτητών.

Ειδικά η κα Πετανίδου και αφού είχε εξαντλήσει την αυστηρότητά της απέναντι σε συγκεκριμένο αθλητή της ομάδας μας, μετέτρεψε το παιχνίδι σε προσωπική αντιπαράθεσή της με όλη την ομάδα του ΚΕΡΑΥΝΟΥ, χρεώνοντας συνεχόμενα αντιαθλητικά σφάλματα και τεχνικές ποινές (συνολικά χρεώθηκαν 3 αντιαθλητικά και 5 τεχνικές ποινές σε διάστημα λίγων λεπτών!) επηρεάζοντας σαφώς την εξέλιξη του παιχνιδιού μέχρι και την τελευταία φάση. Μέχρι το σημείο της ανατροπής η ομάδα του ΚΕΡΑΥΝΟΥ είχε προηγηθεί με 14 πόντους διαφορά και σαφώς διατηρούσε τον έλεγχο του παιχνιδιού μέχρι την στιγμή που οι διαιτητές αποφάσισαν να γίνουν οι πρωταγωνιστές στην διεξαγωγή του. Επισημαίνω ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν βαθμολογικά μάλλον αδιάφορο κυρίως για την ομάδα μας – κίνητρό μας για την διεκδίκηση της νίκης η αξιοπρέπεια του συλλόγου και των παικτών και η συμβολή μας στην, επί ίσοις όροις, διεξαγωγή του πρωταθλήματος – και ότι σε όλη την διάρκεια της διεξαγωγής του δεν υπήρξε η παραμικρή ένταση μεταξύ των παικτών των δύο ομάδων, ούτε οιοδήποτε άλλο πρόβλημα στον αγωνιστικό χώρο αλλά και μεταξύ των φιλάθλων που παρακολουθούσαν το παιχνίδι.

Στο ρεσιτάλ εμπάθειας και κακής εφαρμογή των κανονισμών ακολούθησε την κα Πετανίδου ο διαιτητής Κασαπίδης, επιδεικνύοντας τον ίδιο ζήλο και φανατισμό στην εφαρμογή αποφάσεων εναντίον των παικτών και τους παραγόντων της ομάδας μας.
Ακόμη και όταν ο Προπονητής της ομάδας μας προσπαθούσε να ηρεμήσει τα πράγματα και να κρατήσει συγκεντρωμένους τους παίκτες στην διεξαγωγή του παιχνιδιού – οι παίκτες και των δύο ομάδων προσπαθούσαν να παίξουν μπάσκετ και το αποτέλεσμα δεν είχε κριθεί ακόμη – δέχθηκε δύο συνεχόμενες αναίτιες τεχνικές ποινές χωρίς προειδοποίηση από τους δύο προαναφερθέντες διαιτητές και αποβλήθηκε με συνέπεια να εκλείψει στα τελευταία λεπτά ένας σημαντικός παράγοντας διεκδίκησης της νίκης για λογαριασμό της ομάδας μας και συντελεστής ο οποίος θα μπορούσε να συμβάλλει ταυτόχρονα στην ομαλή διεξαγωγή του παιχνιδιού και την απρόσκοπτη ολοκλήρωσή του. Στο κρίσιμο, για την έκβαση του παιχνιδιού, 3ο δεκάλεπτο η ομάδα της Επανομής που ήταν πίσω στο σκορ χρεώθηκε το πρώτο της φάουλ 25’’ πριν την λήξη του δεκαλέπτου και μάλιστα το συγκεκριμένο φάουλ έγινε σκόπιμα και με την υπόδειξη του προπονητή της ομάδας της Επανομής.

Προς επίρρωση των ισχυρισμών μας για κακή εφαρμογή των κανονισμών και επίδειξης πνεύματος εμπάθειας και πρόκλησης του κοινού περί δικαίου αισθήματος από μέρους των συγκεκριμένων διαιτητών (Πετανίδου, Κασαπίδης) παραθέτω τα στοιχεία:

• Αποβολή Παπασωτηρίου: χρεώθηκε τεχνική ποινή και 5ο σφάλμα με αποβολή στον παίκτη αφού, μετά τον καταλογισμό του 4ου φάουλ, είχε ζητηθεί αλλαγή του και η διαιτητής Πετανίδου είχε υποδείξει την πραγματοποίηση της αλλαγής.
• Καταλογισμός ανύπαρκτων βημάτων σε πετυχημένη προσπάθεια επίτευξης καλαθιού παίκτη μας (Χονδρογιώργης).
• Καταλογισμός ανύπαρκτου φάουλ στον αθλητή μας Μπακιρτζίδη και μάλιστα ως αντιαθλητικού την στιγμή κατά την οποία χάνοντας την μπάλα προσπάθησε να προφυλαχθεί από την πτώση του χωρίς καθόλου να έρθει σε επαφή με τον αντίπαλο. Το συγκεκριμένο σημείο ήταν και η στιγμή όπου χάθηκε, από μέρους των διαιτητών ό έλεγχος του παιχνιδιού και προκλήθηκαν οι διαμαρτυρίες του πάγκου της ομάδας μας, συνέπεια των οποίων ήταν η χρέωση συνεχόμενων τεχνικών ποινών χωρίς άλλον ιδιαίτερο λόγο.
• Η χρέωση δύο συνεχόμενων τεχνικών ποινών στον 1ο προπονητή της ομάδας μας χωρίς αρχική προειδοποίηση και η συνεπακόλουθη αποβολή του. Ο κανονισμός αναφέρει χαρακτηριστικά το θέμα της προειδοποίησης όταν δεν παρεμποδίζεται ουσιαστικά η ομαλή διεξαγωγή του παιχνιδιού. Ο ισχυρισμός της διαιτητού ότι είχε μπει στον αγωνιστικό χώρο με πρόθεση να δημιουργηθεί θέμα για όποιον γνωρίζει το γήπεδο της Επανομής (οι γραμμές βρίσκονται σχεδόν στα όρια του πάγκου των ομάδων) καθιστούν το ζήτημα ανάξιο σχολιασμού για κάθε καλόπιστο φίλαθλο του αθλήματος.
• Λάθος υπόδειξη εναλλασσόμενης κατοχής (βελάκια) σε κρίσιμο σημείο του αγώνα (ο παίκτης της ομάδας μας Χονδρογιώργης είχε ξεκάθαρα την κατοχή της μπάλας).
• Λάθος υπόδειξη κατοχής της μπάλας σε άουτ επίσης σε κρίσιμο σημείο του παιχνιδιού, η οποία έγινε με πλήρη και σαφή αντίληψη από μέρους των διαιτητών που εμπλέκονταν στην φάση (Κασαπίδης, Πετανίδου)
• Στην τελευταία φάση του αγώνα και ενώ το σκορ ήταν 59 – 57 υπέρ των γηπεδούχων έγιναν 2 φάουλ στον παίκτη του ΚΕΡΑΥΝΟΥ Γουλτίδη σε τελική προσπάθεια του παίκτη να ισοφαρίσει ή και να δώσει την νίκη στην ομάδα μας χωρίς να καταλογισθεί το παραμικρό, διαμορφώνοντας και το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα που έληξε με 59 – 57 υπέρ των γηπεδούχων.

• Γενικά οι διαιτητές Πετανίδου & Κασαπίδης ιδιαίτερα μετά την αποβολή του Παπασωτηρίου και αφού η ομάδα μας είχε συμμορφωθεί με την υπόδειξη των διαιτητών για την απομάκρυνσή του από τον αγωνιστικό χώρο (πήγε στα αποδυτήρια) επέδειξαν εμπάθεια προς όλη την ομάδα του ΚΕΡΑΥΝΟΥ και τους ανθρώπους της με τα συνεχόμενα αδικαιολόγητα αντιαθλητικά και τις αναιτιολόγητες τεχνικές ποινές, όπως επίσης με τις συνεχόμενες απειλές για διακοπή του παιχνιδιού χωρίς να συντρέχει κανένας απολύτως ουσιαστικός λόγος. Είναι χαρακτηριστικό ότι και μετά το τέλος του παιχνιδιού και παρά την δικαιολογημένη πικρία μας αποχωρήσαμε ήρεμα από το γήπεδο συγχαίροντας τους παίκτες της Επανομής για την νίκη και την προσπάθεια που κατέβαλλαν για την διεκδίκησή της. Επισημαίνω για μια ακόμη φορά ότι δεν συνέβη απολύτως τίποτα μεταξύ των ομάδων πριν, κατά και μετά την διεξαγωγή του παιχνιδιού και για τον λόγο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την ομάδα του Αριστοτέλη για την συμπεριφορά τους και την φιλοξενία προς την ομάδα μας.

Φυσικά η ομάδα μας υπέβαλλε ένσταση για αλλοίωση του αποτελέσματος και κακή εφαρμογή των κανονισμών παιδιάς και επιφυλάσσεται να ζητήσει την εξαίρεση των συγκεκριμένων διαιτητών (Πετανίδου, Κασαπίδης) από τους αγώνες όλων των τμημάτων μπάσκετ της ομάδας μας.