Αλμπάνης: Νωρίς να μιλάμε για παραμονή

489

O προπονητής του Ηρακλή, Ρούλης Αλμπάνης παραχώρησε συνέντευξη στη BlueArena για τη νέα προσπάθεια που γίνεται στο σύλλογο.

-Κόουτς αναλάβατε τον Ηρακλή σε μία πολύ δύσκολη χρονική συγκυρία. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να αποδεχτείτε τη πρόταση;

«Καταρχήν είναι πολύ δύσκολο να αρνηθείς μία πρόταση συνεργασίας από μία ομάδα σαν τον Ηρακλή. Ένιωσα ότι με χρειάζονταν ο σύλλογος πάρα πολύ, οι άνθρωποι που είναι γύρω από την ομάδα έβλεπαν στο πρόσωπο μου έναν άνθρωπο κύρους και εμπιστοσύνης. Οπότε ηθικά δεν υπήρχε κάποιος λόγος να το αποφύγω. Ήταν πολύ μεγάλη τιμή για εμένα για να πω όχι. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η επιμονή του Χρήστου Χρηστίδη να αναλάβω την ομάδα. Έτσι οποιοσδήποτε δισταγμός που υπήρχε από τη πλευρά μου απομακρύνθηκε».

– Ήσασταν στην ομάδα και σε δύο άλλες περιόδους, το 2009-10 στην Α2 αλλά και πέρσι στην Α1 ως συνεργάτης του Καλαφατάκη. Φέτος την ζείτε και στη Βʼ Εθνική.

«Είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα σε αυτές τις χρονιές. Τη πρώτη χρονιά (2009-10) δημιουργήσαμε μία ομάδα με πολύ μεγάλο μπάτζετ και στο τέλος ανεβήκαμε στην Α1. Ήταν μία απόλυτα επιτυχημένη χρονιά. Η περσινή χρονιά ήταν κυρίως μια αποστολή αυτοκτονίας. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπήκα με όλη μου τη καρδιά σε αυτό το εγχείρημα. Περισσότερο αποφάσισα με το συναίσθημα. Υπήρχαν πάρα πολλά αγωνιστικά και διοικητικά προβλήματα. Φέτος τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Ο δικός μου ο ρόλος είναι πολύ σημαντικότερος, θα έχω μεγαλύτερο έλεγχο σε αγωνιστικά ζητήματα και άρα φοβάμαι και λιγότερο γιατί εξαρτάται από εμένα».

-Είστε στην ομάδα εδώ και 3 αγωνιστικές. Βλέπετε βελτίωση παιχνίδι με παιχνίδι;

«Είμαι ένας προπονητής που μου αρέσει πολύ να δουλεύω με νεαρά παιδιά. Μου αρέσει να φτιάχνω παίκτες. Πιστεύω ότι έχουμε πάρα πολύ μεγάλη βελτίωση μέσα σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι ευκαιρία για τα παιδιά από τα σπλάχνα του Ηρακλή να μπουν στην ομάδα, αλλά και ο Ηρακλής να αποκτήσει μία βάση δικών του παικτών μετά από πολλά χρόνια».

-Το ρόστερ σε πολύ μεγάλο βαθμό αποτελείται από εφήβους. Παρά το ότι δεν έχουν εμπειρία έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια από την αρχή του πρωταθλήματος.

«Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τα παιδιά που τους ζητήθηκε έτσι ξαφνικά να γίνουν μέλη του ανδρικού τμήματος. Αλλά πολλές φορές η τύχη τα φέρνει έτσι ούτως ώστε κάποιοι αθλητές να ανδρώνονται κάτω από αυτές τις συνθήκες. Κάποιοι μέσα από αυτό γίνονται δυνατοί και επιβιώνουν. Από την άλλη κάποιοι δεν αντέχουν και συνθλίβονται. Εμάς εδώ στον Ηρακλή στόχο μας είναι αυτά τα παιδιά να μην συνθλιβούν αλλά να πατήσουν γερά στα πόδια τους και να γίνουν δυνατοί. Θα συμμετέχουν σε αυτή την ομάδα και μέσα από αυτό να γίνουν επαγγελματίες παίκτες. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι σε αυτή την ηλικία πολλά παιδιά χάνονται από το χώρο. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο οι αγωνιστικές τους ικανότητες αλλά ο ψυχισμός τους αφού δεν αντέχουν την πίεση, δεν αντέχουν τον συναγωνισμό».

-Την περασμένη Κυριακή η ομάδα πέτυχε τη πρώτη της νίκη. Πόσο σημαντικό είναι αυτό το αποτέλεσμα ενόψει της δύσκολης συνέχειας που ακολουθεί;

«Ήταν ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα. Όχι μόνο γιατί ήταν η πρώτη μας νίκη αλλά και για το χρονικό σημείο που επετεύχθη. Πρώτη φορά κατεβήκαμε με ένα ολοκληρωμένο ρόστερ. Αυτή η νίκη μας δίνει πίστη. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε κάτι που είναι πολύ σημαντικό κομμάτι στο πρωταθλητισμό. Ήταν μία δύσκολη νίκη, θα μπορούσαμε να είχαμε να είχαμε κερδίσει πιο εύκολα αλλά από την άλλη θα μπορούσαμε και να είχαμε χάσει έτσι όπως εξελίχθηκε το ματς. Εμείς κρατάμε τη νίκη που είναι πάρα πολύ σημαντική. Πάνω σε αυτό το αποτέλεσμα πάμε να παίξουμε στο επόμενο παιχνίδι».

-Ακολουθεί η εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Αίαντα Ευόσμου.

«Είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Είναι μία ομάδα που έχει τους ίδιους στόχους με εμάς. Έχουν περισσότερη εμπειρία, αλλά εμείς πιστεύω ότι έχουμε περισσότερο ταλέντο. Είμαστε Ηρακλής. Αυτό το πράγμα μπορεί από μόνο του να μην λέει πολλά, είμαι σίγουρος όμως ότι πολλές φορές μας δίνει δύναμη και θα μας βοηθήσει πάρα πολύ κατά τη διάρκεια της χρονιάς».

-Ακολουθεί μία σειρά κρίσιμων αναμετρήσεων.

«Είναι μία σειρά αγώνων υψίστης σημασίας. Σε αυτή την κατηγορία δεν υπάρχει εύκολο παιχνίδι. Αν παίξεις καλά κερδίζεις, αν παίξεις άσχημα χάνεις. Σε εμάς όμως δεν υπάρχει η πολυτέλεια να παίξουμε άσχημα. Το μεγάλο μας όπλο θα είναι το Ιβανώφειο. Ένα γεμάτο γήπεδο δίνει φτερά στους παίκτες και τους πωρώνει ακόμα περισσότερο. Τους θωρακίζει με δύναμη».

-Το γεγονός ότι η ομάδα ξεκίνησε με πέντε συνεχόμενες ήττες μπορεί να της στοιχήσει στο τέλος του πρωταθλήματος;

«Σίγουρα. Είναι μεγάλο μειονέκτημα για εμάς το γεγονός ότι ξεκινήσαμε με πέντε συνεχόμενες ήττες. Όμως το πρωτάθλημα είναι πολύ μεγάλο και είναι πολύ θετικό ότι φέτος πέφτουν μόνο δύο ομάδες. Πρέπει να έχουμε υπομονή, να συγκεντρωθούμε στη δουλειά και να έχουμε πρόοδο παιχνίδι με παιχνίδι. Μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων είμαι σίγουρος ότι η ομάδα θα είναι εντελώς διαφορετική. Θα είμαστε πολύ βελτιωμένοι».

-Η παραμονή είναι ο βασικός στόχος;

«Ακόμα και ο στόχος της παραμονής είναι πρώιμος για να τον θέσουμε. Στόχος μας είναι να κερδίσουμε τη Κυριακή. Οι στόχοι μας είναι μικροί και βραχυπρόθεσμοι. Δεν μπορούμε να κοιτάμε μακριά. Πρέπει κάθε προπόνηση, κάθε παιχνίδι να το βλέπουμε σαν τελευταίο και να δίνουμε το καλύτερο μας εαυτό. Δεν θα κοιτάμε πιο μακριά από το επόμενο παιχνίδι. Δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια. Είναι πάρα πολύ νωρίς. Κοιτάμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά».

-Πόσο σημαντικός ήταν ο ερχομός του Χρήστου Χρηστίδη;

«Είναι ένας άνθρωπος με τεχνογνωσία που «έτρεξε» την ομάδα. Είμαστε τυχεροί που τον έχουμε. Πίστεψε πρώτος από όλους σε αυτό το εγχείρημα που πραγματοποιούμε. Όταν ήρθε υπήρχαν μόνο ήττες και μία μέτρια εφηβική ομάδα. Αυτός μέσα σε πολύ λίγες ημέρες κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με παίκτες, με προπονητή, με συνεργάτες, αλλά και να βάλει σε μια σειρά όλα τα ζητήματα».

-Ποιες ομάδες θεωρείται ότι είναι οι βασικοί σας αντίπαλοι στη προσπάθεια που γίνεται για την αποφυγή του υποβιβασμού;

«Με εξαίρεση τον Αίολο Τρικάλων που είναι με διαφορά η καλύτερη ομάδα της κατηγορίας, όλες οι άλλες ομάδες έχουν μικρές διαφορές στη ποιότητα τους. Επειδή είναι ακόμα νωρίς δεν έχω ξεχωρίσει κάποια ομάδα που είναι φαβορί για να υποβιβαστεί. Ακόμα και η Χαλκηδόνα που μετράει έξι συνεχόμενες ήττες, πιστεύω ότι εύκολα ή δύσκολα θα σωθεί. Από όλες τις ομάδες της Θεσσαλονίκης διαθέτει το πιο γεμάτο και έμπειρο ρόστερ».

-Το επίπεδο του φετινού πρωταθλήματος πως το βλέπεται;

«Το επίπεδο και φέτος είναι πολύ χαμηλό. Συνεχώς φθίνει. Γενικά το μπάσκετ στην Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχή κατηφόρα. Δυστυχώς δεν βγαίνουνε νεαρά παιδιά. Το μπάσκετ περνάει κρίση. Για όλους εμάς που ασχολούμαστε είναι μία πρόκληση να ξαναπάμε το μπάσκετ εκεί που ήταν».

-Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους οπαδούς του Ηρακλή;

«Οι οπαδοί του Ηρακλή έχουν άποψη, αγαπούν την ομάδα. Έχουν μία ιδιαίτερη οπαδική κουλτούρα. Είναι αλήθεια ότι στις πρώτες αγωνιστικές δεν είχαμε δυναμική παρουσία στο γήπεδο κάτι που ίσως οφείλεται από τη κατηγορία που αγωνίζεται ο σύλλογος. Όμως θα πρέπει να αφήσουν πίσω το παρελθόν. Το παρελθόν πρέπει να γίνει οδηγός για το μέλλον και όχι να ζούμε με τα φαντάσματα του παρελθόντος. Αυτή τη στιγμή ο Ηρακλής παίζει στη Βʼ Εθνική με το Πεταλωτή, τον Τσαλκιτζή, το Νικολή και άλλα νέα παιδιά. Δεν παίζει ούτε με το Ζντόβτς ούτε με το ΜακΝτάνιελ. Να έρθουν κοντά στην ομάδα γιατί αγαπάνε τον Ηρακλή. Όχι τον Ηρακλή όπως είναι σήμερα, αλλά την έννοια του Ηρακλή. Να έρθουν να ενισχύσουν την ομάδα, να μας βοηθήσουν να σώσουμε τη φετινή χρονιά γιατί ο σύλλογος μέχρι πριν από λίγο ήταν ένα βήμα από την καταστροφή. Όπως πήγαν στη Καλλικράτεια και χειροκρότησαν τους νεαρούς ποδοσφαιριστές, έτσι θα πρέπει να έρθουν και στο Ιβανώφειο για να χειροκροτήσουν και αυτά τα παιδιά. Ξέρω ότι το ποδόσφαιρο είναι το πιο λαοφιλές άθλημα, αλλά είμαι σίγουρος ότι αργά ή γρήγορα αυτό θα γίνει και στο μπάσκετ».

 

Πηγή: Bluearena.gr