ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΡΥΤΙΜΙΑΔΗΣ: Αυθεντικό ταλέντο

603

Ο ΠΑΟΚ έχει παράδοση στην ανάδειξη σημαντικών παικτών από τις ακαδημίες του και δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως πρωταγωνιστεί σχεδόν κάθε χρόνο σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Ο Αλέξανδρος Βαρυτιμιάδης, που άνοιξε την καρδιά του στο Cobrasports.gr, αποτελεί μία από τις πιο πρόσφατες αξιοπρόσεκτες περιπτώσεις που έχει στο δυναμικό του ο “Δικέφαλος του Βορρά” όσον αφορά το εφηβικό του τμήμα.

Το ταλέντο του ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή ο Σούλης Μαρκόπουλος και δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως, παρά το γεγονός ότι είναι έφηβος (17 ετών), τον πήρε φέτος μαζί του στην προετοιμασία της ανδρικής ομάδας που έλαβε χώρα στο Λιτόχωρο. Με ύψος 2,03μ. και πολλά περιθώρια εξέλιξης, ο δυναμικός πάουερ φόργουορντ ετοιμάζεται να αφήσει το στίγμα του μέσα στα επόμενα χρόνια, ενώ και οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ περιμένουν από αυτόν να αποκτήσει σταδιακά ρόλο στην πρώτη τους ομάδα.

 

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από την παρουσία στην προετοιμασία της αντρικής ομάδας του ΠΑΟΚ;

Η συμμετοχή μου στην προετοιμασία της ανδρικής ομάδας του ΠΑΟΚ στο Λιτόχωρο ήταν η καλύτερή μου εμπειρία. Σε αυτό το διάστημα αποκόμισα τις καλύτερες εντυπώσεις γιατί ήταν η πρώτη φορά που ασχολήθηκα επαγγελματικά με το άθλημα που τόσο αγαπάω. Συνεργάστηκα με παίκτες που μέχρι πρότινος έβλεπα στην τηλεόραση και σε αγώνες, ενώ έπαιξα αντίπαλος με τον Ολυμπιακό, που είναι μία από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη. Σε γενικές γραμμές ηταν οι καλύτερές μου εμπειρίες φέτος. Πιστεύω σε κάτι πολύ καλύτερο και ανάλογο για εμένα.

 

Σε αυτό το διάστημα, ποιοι παίκτες σου έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση και γιατί;

Οι παίκτες που μου έκαναν την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ο Δήμος Ντικούδης και ο Γιάννης Καλαμπόκης. Τους ξεχώρισα λόγω ήθους, εργατικότητας και συνεργασίας με τους νεαρούς παίκτες.

soulis_varyswsti

Πως κρίνεις την φετινή πορεία, που συνδυάστηκε με μία χαμηλή θέση στην κανονική περίοδο;

Σίγουρα, η όγδοη θέση δεν αρμόζει σε μια ομάδα με τόσο ιστορική πορεία, που ξεκίνησε φέτος τη σεζόν με πλούσιο ράστερ, αποτελούμενο από ονόματα που είχαν πολλές εμπειρίες σε ελληνικά και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Εν τούτοις, η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη. Οι αποχωρήσεις ορισμένων παικτών από την ομάδα δημιούργησαν κενά, τα οποία δεν μπόρεσαν να καλυφθούν με την προσθηκη νέων παικτών. Παρόλα αυτά προπονητές και παίκτες έκαναν μία αξιόλογη προσπάθεια το κέρδος της οποίας ήταν οι αγωνιστικές εμπειρίες των νεαρών παικτών.

 

Γίνεται καλή δουλειά στα τμήματα υποδομής της ομάδας;

Σαν οργανωμένο σωματείο, ο ΠΑΟΚ δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς να δίνει ιδιαίτερο βάρος στις ακαδημίες. Πιστεύω ότι γίνεται πολύ καλή δουλειά σε βάθος χρόνου, ξεκινώντας από το προμίνι, μίνι, προπαιδικό, παιδικό και φτάνοντας στο εφηβικό, ένα σκαλοπάτι, δηλαδή, πριν από την ανδρική ομάδα. Τα παιδιά που δουλεύουν με πάθος και ενδιαφέρον στις προπονήσεις, ξεχωρίζουν, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να προωθούνται στην ανδρική ομάδα. Στη δεύτερή μου χρονιά στην εφηβική ομάδα του ΠΑΟΚ και με προπονητή τον Γιώργο Βαβρίτσα, καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια ανταγωνιστική ομάδα, η οποία πιστεύω ότι άδικα δεν προχώρησε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Υπόσχομαι όμως ότι την επόμενη χρονιά, η οποία θα είναι και η τελευταία μου στο εφηβικό πρωτάθλημα, να στεφθεί με πρωτιά στο Πανελλήνιο.

 

varitimiadis1

Πιστεύεις ότι έχεις βελτιωθεί σαν παίκτης μέσα από την παρουσία σου στον σύλλογο;

Πριν από τρία χρόνια ξεκίνησε η καριέρα μου στην ομάδα του ΠΑΟΚ. Πιστεύω ότι οι προπονητές μου (Νομικός-Μπελούλης-Βαβρίτσας), πίστεψαν στις αξίες μου, κι εγώ μέσα από την πολλή δουλειά που κάνω καθημερινά και ασταμάτητα, τους δικαίωσα.

 

Ποια θεωρείς πως είναι τα δυνατά και ποια τα αδύνατα σημεία του παιχνιδιού σου;

Τα δυνατά μου στοιχεία είναι η όρεξη, το πάθος και η δύναμη που βγάζω στην προπόνηση και στο παιχνίδι. Όλα τα παιχνίδια είναι μένα… χωρίς γυρισμό. Αδύνατό μου στοιχείο είναι ότι ξεκίνησα το μπάσκετ σε μεγάλη για τα σημερινά δεδομένα ηλικία (15 ετών), έχοντας πολλά κενά, τα οποία προσπαθώ να καλύψω με σκληρή, καθημερινή δουλειά και πολλές προσωπικές στερήσεις.

 

 

Μέχρι που φτάνουν τα όνειρα και οι φιλοδοξίες σου;

Πιστεύω ότι όσοι παίκτες ασχολούνται προγραμματισμένα με το μπάσκετ, έχουν κάποιο όνειρο. Τα δικά μου όνειρα (στόχοι) είναι πολλά! Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα μέσα από την πολλή δουλειά να είμαι μέλος της ανδρικής ομάδας του ΠΑΟΚ. Επίσης, μέσα από τα κλιμάκια, να μπορέσω να στελεχώσω την εθνική ομάδα των εφήβων. Όμως, το μεγαλύτερό μου όνειρο είναι να μπορέσω να πάω σε ένα αμερικανικό κολέγιο και η μεγαλύτερή μου φιλοδοξία είναι να καταφέρω κάποια στιγμή να παίξω στο αμερικανικό πρωτάθλημα (ΝΒΑ), που είναι κατά τη γνώμη μου και το μεγαλύτερο των περισσοτέρων παικτών στην ηλικία μου.

 

Τι προσόντα πιστεύεις πως πρέπει να έχει ένας νεαρός παίκτης στο σύγχρονο μπάσκετ για να καθιερωθεί από νωρίς σε υψηλό επίπεδο;

Πέραν από τον σωματότυπό του και την τεχνική κατάρτιση, θα πρέπει να έχει ως πρωταρχικό στόχο να καταβάλει καθημερινά το 100% του εαυτού του και των δυνατοτήτων του, παραμερίζοντας ελεύθερο χρόνο και στιγμές από την προσωπική του ζωή. Με αυτά τα δεδομένα, πιστεύω ότι βάζοντας έναν στόχο, ακόμα κι αν δεν τα καταφέρεις να τον κερδίσεις, θα είσαι πολύ κοντά στον επόμενο. Χρειάζεται πίστη στον εαυτό σου και στον προπονητή σου, υπομονή σε τυχόν τραυματισμούς, ενδιαφέρον στις προπονήσεις και συνεχής ενημέρωση για τις νέες τεχνικές και εξελίξεις στο χώρο του μπάσκετ.

 

Ποιο είναι το μπασκετικό σου πρότυπο από το ΝΒΑ και ποια στοιχεία του είναι αυτά που σου αρέσουν περισσότερο;

Το ίνδαλμά μου είναι ο Blake Griffin! Τα στοιχεία που με εντυπωσιάζουν σε αυτόν τον παίκτη είναι η δύναμη και το πάθος που βγάζει σε κάθε παιχνίδι, με αποτέλεσμα όλες του οι ενέργειες να γίνονται πιο εντυπωσιακές.

 

Ο τελευταίος λόγος σε σένα…

Μέσα απο αυτήν την συνέντευξη θα ήθελα να ευχαριστήσω όλο το επιτελείο του ΠΑΟΚ και ιδιαίτερα τον προπονητή μου Γιώργο Βαβρίτσα, ο οποίος πίστεψε σε μένα, τον προπονητή μου στην παιδική ομάδα Κώστα Μπελούλη, καθώς επίσης και τον πρώτο προπονητή μου στην προπαιδική ομάδα του ΠΑΟΚ Παναγιώτη Νομικό. Θα ήταν -βεβαίως- μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθώ σε δύο άτομα τα οποία δούλεψαν πολύ για να γίνω αυτός που είμαι… Τον Δημήτρη Κυριακού και τον Μιχάλη Κυριακού. Για το τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δύο υπέροχους γονείς μου που ήταν και θα είναι η ομπρέλα μου και συμπαραστατες σε όλα μου τα όνειρα.

varitimiadis345222


TRIVIA

  • Ο Αλέξανδρος Βαρυτιμιάδης γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου του 1994 και η καταγωγή του είναι από την πόλη των Γιαννιτσών, όπου και μεγάλωσε.
  • Μπορεί να άργησε να ξεκινήσει το μπάσκετ, όμως όλοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια το ταλέντο του. Συγκεκριμένα, έκανε την αρχή σε ηλικία 15 ετών από τα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ, όπου και ανήκει μέχρι και σήμερα.
  • Ο τόπος διαμονής του είναι η Θεσσαλονίκη, έχοντας καθημερινά βεβαρημένο πρόγραμμα (8:00-14:30 κολέγιο, 15:10-17:50 ατομική προπόνηση, 7:30 -10:00 ομαδική προπόνηση με τον ΠΑΟΚ), δείγμα της προσήλωσης που έχει στο στόχο του.
  • Αγαπημένος του παίκτης είναι ο σούπερ σταρ των Los Angeles Clippers, Blake Griffin, τον οποίο θαυμάζει και σίγουρα θα ήθελε  στο μέλλον να του μοιάσει.
  • Ήδη η περίπτωσή του παρακολουθείται από δύο αμερικανικά κολέγια και δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις.

Πηγη:www.cobrasports.gr   ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Νίκος Βαγγέλης   Email: n.vaggelis@cobrasports.gr