Ήττα και αποκλεισμός για την Εθνική

694

Η Ελλάδα αποκλείστηκε από τα προημιτελικά με το τελικό 57-56 να δίνει την πρόκριση στην Νιγηρία, που είναι στις οχτώ καλύτερες ομάδες και συνεχίζει στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Τενερίφη.

Η Νιγηρία με δύναμη και την Καλού εύστοχη από τα 6μ75 προηγήθηκε 11-4 (4’40’’) με την ελληνική ομάδα να αντδρά και να ισοφαρίζει την αναμέτρηση με την Φασούλα να κάνει το πρώτο βήμα και τις Μάλτση – Σπανού να ακολουθούν (13-13, 8’). Η Ελλάδα συνέχισε με την ίδια πίεση, προστάτευσε τη ρακέτα της και έφτασε να προηγηθεί και με επτά πόντους (15-22, 11’). Η Νιγηρία έγραψε το 18-22 (12’30’’) με μια υποσημείωση: Το προηγούμενο εντός πεδιάς εύστοχο σουτ της ήταν στο 5’30’’, ενώ με βολές είχε σκοράρει για το 15-12 στο 8’10’’!

Η άμυνα λειτουργούσε καλά για την Ελλάδα, στην επίθεση υπήρχαν καλές συνεργασίες, αλλά τα επιθετικά ριμπάουντ (η Νιγηρία πήρε 10 στο πρώτο μισό) και κάποια λάθη στην επίθεση οδήγησαν στο να εξανεμιστεί η διαφορά. Το προβάδισμα χάθηκε (25-24, 15’30’’) και το πρώτο μισό έκλεισε 31-26.

Το τρίτο δεκάλεπτο δεν κύλησε όπως θα ήθελε η Ελλάδα, η οποία εκμεταλλεύτηκε και πάλι τα όποια λάθη, αλλά τις τεχνικές ποινές που χρέωσαν οι διαιτητές στην Σπανού και στον ελληνικό πάγκο, για να φτάσει η Νιγηρία στο +15, με το σκορ να πηγαίνει από το 36-31 (23’20’’) στο 46-31 (26’). Η ελληνική ομάδα μείωσε πριν την ολοκλήρωση της τρίτης περιόδου (48-37) και με την Φασούλα σε ρόλο εκτελεστή μείωσε στους τρεις (49-46, 33’30’’). Η Ελληνίδα σέντερ είχε φτάσει ήδη σε νταμπλ νταμπλ (18π, 10ρ). Η Καλτσίδου με 2/2 βολές έδωσε το προβάδισμα για το 55-56 με 20’’ για το τέλος. Η Εντεφεριόκα ευστόχησε στις δικές της βολές για το 57-56 με 3’’ για τη λήξη. Η μπάλα δεν μπήκε καν στο παρκέ με παράβαση 5’’, το φάουλ έγινε άμεσα από την Λύμουρα, αλλά το σκορ δεν άλλαξε και Νιγηρία πανηγύρισε την πρόκριση στους προημιτελικούς.

Διαιτητές: Μπερμούντεζ (Μεξικό), Γκαρσία (Βενεζουέλα), Μπουαγέ (Αυστραλία)

Δεκάλεπτα: 15-18, 31-26, 48-37, 57-56

Ελλάδα (Κεραμιδάς): Χριστινάκη 3, Φασούλα 18, Καλτσίδου 9, Κοσμά, Λύμουρα, Μάλτση 13, Νικολοπούλου, Παυλοπούλου 5, Σωτηρίου, Σπανού 8, Σπυριδοπούλου, Σταμάτη

Η στατιστική της αναμέτρησης: fiba.basketball/womensbasketballworldcup

basket.gr

Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Κώστας Κεραμιδάς, η αρχηγός Εβίνα Μάλτση, που ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά πως δεν πρόκειται να σταματήσει από την Εθνική Ομάδα και η Μαριέλλα Φασούλα μετά το καλύτερό της παιχνίδι με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, μίλησαν λίγο μετά την ήττα από την Νιγηρία στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών.

Κώστας Κεραμιδάς: «Σε πολλά σημεία του αγώνα δεν δούλεψε καθόλου το πλάνο που είχαμε για την άμυνά μας, είτε λόγω κόπωσης από χθες, είτε λόγω της αθλητικότητας της Νιγηρίας. Χάσαμε πολλά ριμπάουντ και κάναμε λάθη από την πίεση των αντιπάλων. Βγήκαμε εκτός αγώνα για ένα διάστημα, εκνευριστήκαμε και τεθήκαμε εκτός πλάνου και στην επίθεση. Όμως βρήκαμε το κουράγιο, παίξαμε πολύ καλά στο τελευταίο δεκάλεπτο, κάναμε την ανατροπή, αλλά χάσαμε ένα ριμπάουντ στο τέλος. Λίγο ήθελε για να είμαστε στα προημιτελικά. Ήταν μια πολύ σπουδαία εμπειρία. Τουλάχιστον έχουμε κερδίσει νεαρά κορίτσια που συμπληρώνουν τις μεγαλύτερες και πιο έμπειρες κοπέλες. Κορίτσια όπως η Φασούλα, η Παυλοπούλου και η Χριστινάκη είναι το μέλλον. Είμαστε στο διεθνές στερέωμα και υπάρχουμε. Έχουμε δύο αγώνες στα προκριματικά για να περάσουμε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και συνεχίζουμε για τις επόμενες προκλήσεις».

Εβίνα Μάλτση: «Συγχαρητήρια στη Νιγηρία, μας κέρδισε δίκαια. Είναι σημαντικό που κοπέλες σαν τη Μαριέλλα έκαναν τέτοιες εμφανίσεις. Κάναμε ένα πολύ κακό πρώτο ημίχρονο, αλλά το διορθώσαμε. Γυρίσαμε το παιχνίδι με αυταπάρνηση και θυσία στην άμυνα. Όταν χάνεις μια πρόκριση στα προημιτελικά για ένα επιθετικό ριμπάουντ, τι να πεις… Δώσαμε όλες το 100%, ο κόσμος το είδε. Η πίκρα είναι μεγάλη, δεν ξέρω τι να πω. Ερχόμενες εδώ πετύχαμε δύο άθλους, να βρεθούμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο και να περάσουμε στις δώδεκα καλύτερες ομάδες. Εμείς το χάσαμε το παιχνίδι, δεν μας κέρδισε η Νιγηρία. Είναι μια μεγάλη επιτυχία. Δεν είναι εύκολο να εστιάσεις στα θετικά, αλλά δεν πρέπει να τα παραβλέπουμε. Εγώ δεν θα σταματήσω. Το Νοέμβριο έχουμε προκριματικά και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο για να εκπροσωπήσουμε τη χώρα μας στο μέλλον».

Μαριέλλα Φασούλα: «Το παιχνίδι κρίθηκε σε μια άμυνα και στα ριμπάουντ. Οι λεπτομέρειες έκαναν τη διαφορά. Οι πιο έμπειρες παίκτριες μάς έχουν βοηθήσει πολύ και θέλουμε όλα αυτά που μας διδάσκουν να τα εφαρμόσουμε στο μέλλον. Αυτός είναι ο στόχος. Μπορεί να έπαιξα καλά μερίδιο γι αυτό έχουν οι συμπαίκτριές μου που μου έδωσαν την μπάλα και με εμπιστεύτηκαν, οι προπονητές μας».

basket.gr