Έλενα Καρατζά: Φέτος το ποιοτικότερο πρωτάθλημα των τελευταίων χρόνων

385

Τι κι αν όλα έδιωχναν πως θα ασχοληθεί με την κολύμβηση; Τελικά, χάρη στην καθοριστική παρέμβαση του πατέρα της, ήρθε σε επαφή με το μπάσκετ, που την κέρδισε και αναδείχθηκε σε μεγάλη της αγάπη. Ο λόγος για την Έλενα Καρατζά που μετρά ήδη 12 χρόνια πορείας στον χώρο του μπάσκετ, έχοντας φορέσει τις φανέλες των Μέγα Αλέξανδρου, Αναγέννησης Νέου Ρυσίου, Αχιλλέα Περαίας καθώς επίσης και του Μακεδονικού που ανήκει μέχρι σήμερα.

Η 26χρονη γκαρντ  του Μακεδονικού μίλησε στο northbasket.gr  για τους στόχους της ίδιας και της ομάδας ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου, αλλά και το πώς βλέπει το επίπεδο του φετινού πρωταθλήματος της Α’ ΕΚΑΣΘ. Αναλυτικά τα όσα μας είπε:

– Πώς εξελίσσεται η προετοιμασία της ομάδας;

Η προετοιμασία όπως όλες οι προετοιμασίες είναι δύσκολη, απαιτητική και επίπονη. Προσπαθούμε ν’ ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της. Οι περισσότερες συμπαίκτριες μου από την ομάδα εργάζονται παράλληλα ή έχουν άλλες υποχρεώσεις όποτε την κάνει ακόμα πιο δύσκολη. Παρόλα αυτά, είναι ότι πιο σημαντικό πρέπει να κάνει ένας αθλητής στην αρχή της χρονιάς, έτσι ώστε να δημιουργήσει γερές βάσεις για να βγάλει τη χρόνια. Όσο πιο καλές είναι οι βάσεις τόσο πιο δύσκολα θα γκρεμιστούν και τα θεμέλια. Η ομάδα δείχνει διάθεση και γι αυτό η προετοιμασία προχωρεί γρήγορα και σωστά.

– Πώς είναι το κλίμα;

Παρά τη δυσκολία που υπάρχει στο να τα βρουν 14 γυναίκες , η προπονήτρια μου η Τάνια η Σταϊκοπούλου έχει κατορθώσει όσα χρόνια είναι στο Μακεδονικό, να δημιουργεί ένα κλίμα ιδιαίτερα οικογενειακό και οι παίκτριες της πρώτα απ’ όλα να είναι φίλες μεταξύ τους και έπειτα συμπαίκτριες με σκοπό να ευχαρίστιουνται ακόμα περισσότερο αυτό που κάνουν. Ήδη οι καινούργιες συμπαίκτριες μου είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της οικογένειας.

-Πώς κρίνεις το ρόστερ της ομάδας;

Η ομάδα φέτος έκανε αρκετές προσθήκες. Σ’ αυτό που υστερούσε αρκετά πέρυσι ήταν η εμπειρία. Με τις προσθήκες που έγιναν τώρα φαίνεται ότι το κομμάτι της εμπειρίας το καλύψαμε. Η ομάδα φέτος δείχνει πιο έτοιμη, πιο γρήγορη, με περισσότερη διάθεση και το πιο βασικό χωρίς γκρίνιες που εμείς οι γυναίκες τις συνηθίζουμε. Είμαστε πιο πλήρης σε όλες τις θέσεις.

-Ποιος είναι ο στόχος της ομάδας για τη νέα σεζόν;

Φέτος αγωνίζομαι για τρίτη χρόνια για την ομάδα του Μακεδονικού. Πέρσι η ομάδα έκανε μια καλή πορεία. Θα μπορούσε να κάνει ακόμα καλύτερη, άπλα όπως συμβαίνει σε όλες τις ομάδες είχαμε κάποια άτυχα αποτελέσματα. Φέτος η ομάδα ξεκάνει με τελείως διαφορετική νοοτροπία.

Ο πιο βασικός στόχος είναι να περνάμε και να νιώθουμε καλά με αυτό που κάνουμε και έπειτα αν έρθουν έτσι τα αποτελέσματα, θέλουμε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε μια θέση μέσα στην τετράδα. Θα μπορούσα να μιλάω για άνοδο και ότι στόχος μας είναι ο ανώτερος αλλά από τη στιγμή που δεν έχει ξεκινήσει το πρωτάθλημα και δεν ξέρουμε πως είναι οι άλλες ομάδες θα ήταν υποτιμητικό. Για να κερδίσεις την αντίπαλη ομάδα πρώτα πρέπει να τη σεβαστείς.

-Ο προσωπικός σου στόχος για τη νέα χρονιά;

Όπως οι περισσότεροι αθλητές έτσι και εγώ, θέλω μαζί με την καλή πορεία της ομάδας να κάνω παράλληλα ένα καλό πρωτάθλημα, να στέκομαι καλά στην κατηγορία χωρίς απρόοπτα και τραυματισμούς και να ζήσω όσο το δυνατό πιο πολλές έντονες καλές συγκινήσεις γίνεται.

-Ποιο πιστεύεις ότι θα είναι το επίπεδο του φετινού πρωταθλήματος (Α’ ΕΚΑΣΘ) από πλευράς ανταγωνισμού και ποιότητας παικτών;

Έχω την αίσθηση ότι φέτος θα είναι παρά πολύ ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα. Φέτος η Α ΕΚΑΣΘ θα  έχει ηχηρά ονόματα του γυναίκειου μπάσκετ, έμπειρες και καλές παίκτριες και δυνατές συνθέσεις. Αυτό με κάνει ακόμα πιο ανυπόμονη για να ξεκινήσει το πρωτάθλημα γιατί σημαίνει ότι φέτος θα δούμε μπάσκετ και μάλιστα καλό άσχετα από την κατηγορία. Ενδεχομένως από άποψη ποιότητος θα είναι και το καλύτερο των τελευταίων χρόνων.

-Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στους φίλους του Μακεδονικού;

Ο Μακεδονικός είναι ένας από τους παλαιότερους συλλόγους που υπάρχει από το 1928. Έχει τεράστια ιστορία και πολλές διακρίσεις και συνεπώς αρκετό κόσμο που τον αγαπάει. Πλέον όμως ο κόσμος με τα προβλήματα που έχει δεν θα ασχοληθεί με το να πάει στο γήπεδο και ειδικά για να παρακολουθήσει γυναίκειο μπάσκετ. Παρόλα αυτά εγώ τους προτρέπω, και αυτό γιατί έχει δημιουργηθεί μια ομάδα ανθρώπων που έχει διάθεση και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα καλύτερο κλίμα στο σύλλογο και οποιαδήποτε στήριξη, απλά με το να έρθουν περισσότεροι άνθρωποι και να παρακολουθήσουν την ομάδα, θα μας βοηθήσει ψυχολογικά παρά πολύ και εμάς και το σύλλογο.

– Ποιο είναι το όνειρό σου στο χώρο του μπάσκετ;

Όσο περίεργο και αν ακουστεί οι προσωπικές μου φιλοδοξίες αφορούν τη φετινή χρόνια. Θέλω να πάει καλά η ομάδα. Όσον αφορά έμενα θέλω να κάνω μια καλή χρόνια. Από εκεί και περά αν έχω την υγεία μου και τις ψυχικές αντοχές τα επόμενα χρόνια μπορεί και να θελήσω ξανά ν’ αγωνιστώ σε μια καλύτερη κατηγορία.

– Για να πάει μπροστά το Ελληνικό γυναικείο μπάσκετ ποια πράγματα πιστεύεις ότι πρέπει να αλλάξουν;

Πολλά πράγματα μπορούν ν’ αλλάξουν αλλά ας είμαστε ρεαλιστές. Αυτή τη στιγμή τεράστιοι σύλλογοι όπως είναι ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός κατεβάζουν σχεδόν σε καθημερινή βάση το μπάτζετ τους, το αντρικό μπάσκετ έχει έρθει σε δεύτερη μοίρα, όποτε πολύ δύσκολα μπορούμε να μιλάμε για το γυναίκειο. Οι γυναίκες ασχολούμαστε με το μπάσκετ γιατί το γουστάρουμε και το αγαπάμε (και γι αυτό υφίσταται ακόμα) όχι γιατί πληρωνόμαστε καλά ή πρόκειται να κάνουμε, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις, καριέρες που θα μας αποζημιώνουν εφ’ ορού ζωής.

Επομένως οι άνθρωποι που ασχολούνται με το γυναίκειο μπάσκετ, αρχικά πρέπει να το αγαπάνε και να γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να έχουν κανένα οικονομικό κέρδος, ας στηρίξουν και ας δυναμώσουν τις ακαδημίες, να παρακινήσουν ακόμα περισσότερα κορίτσια ν’ ασχοληθούν. Όσο πιο ισχυρές είναι οι υποδομές μιας ομάδας, τόσο το καλύτερο. Η κατάσταση δεν μπορεί ν αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη, ας μην έχουμε τρέλες απαιτήσεις και ας συμβαδίσουμε με τα γεγονότα της εποχής. Αν βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι και υπάρχει διάθεση σιγά-σιγά  όλα μπορούν να γίνουν. Άλλωστε για να φτάσεις στην κορυφή πάντοτε περνάς μέσα από τη φωτιά.

Λεωνίδας Χατζηκωνσταντίνου