Ρετρό : Μαρίγια Σαμορούκοβα

897

Ρετρό : Μαρίγια Σαμορούκοβα
Μετά την πτώση της ΕΣΣΔ οι ομάδες στην Ελλάδα έψαχναν παίκτριες για ν’ ανεβάσουν το επίπεδο του γυναικείου μπάσκετ. Ο Σακόπουλος είχε φέρει στον Σπόρτιγκ την Ίρινα Λεφτσένκο που αποδείχτηκε λίρα 100. Τα αδέλφια Κλεώπα στη Θεσσαλονίκη (Λάκης και Γιώργος) άριστοι γνώστες του χώρου έψαχναν για λύση στη θέση 5. Και το έφερε έτσι η μοίρα που έφεραν παίκτρια που είχε παίξει σε Final 4 Euroleague και μάλιστα ως αντίπαλος του Σπόρτιγκ,η οποία έμελλε να μείνει μόνιμα πια στην Ελλάδα. Αυτή ήταν η Μαρίγια Σαμαρούκοβα.
Γεννημένη στη Σαμάρα της τότε ΕΣΣΔ έκανε τα πρώτα βήματά της σε ηλικία μόλις 15 ετών στην Ντιναμό Βόλβογκραντ,έχοντας κερδίσει πρωτάθλημα ΕΣΣΔ με τη Ρωσία σε επίπεδο κορασίδων και νεανίδων. Στα 17 κάνει το μεγάλο βήμα στην Ελεκτρόσυλα Αγίας Πετρούπολης όπου έμεινε για μια πενταετία. Κέρδισε το τελευταίο πρωτάθλημα της ΕΣΣΔ ενώ την τελευταία χρονιά της βγήκε 2η στο Πρωτάθλημα Ρωσίας. Στο Final 4 της Euroleague το 1991 αποκλείεται στον ημιτελικό από τη μετέπειτα κάτοχο του τίτλου την Τσεζένα και στον μικρό τελικό βγαίνει 4η καθώς ηττάται από τον Σπόρτιγκ των Κωνσταντινίδου, Πεταχτή, Λεφτσένκο και της ξαδέλφης του θρυλικού Όντι Νόρις.
Το 1993 έρχεται στη Συμπρωτεύουσα για τον Μέγα Αλέξανδρο και οι εμφανίσεις της κινούν την περιέργεια των ομάδων του κέντρου και καταλήγει για τα επόμενα 3 χρόνια ως το 1997 στο Παλαιό Φάληρο. Η μεγαλύτερη διάκρισή της ήταν η 3η θέση το 1996 και η MVP του All Star Game Γυναικών την ίδια χρονιά.
Η ελληνική της παρουσία συνεχίστηκε στον Σπόρτιγκ από το 1997 έως το 2002 μ’ ένα ενδιάμεσο σταθμό στις Εσπερίδες την περίοδο 2000-2001. Με τον Σπόρτιγκ κατέκτησε το νταμπλ την περίοδο 1998-1999. Στην Εθνική Ελλάδας αγωνίστηκε για 1η φορά στο Euro του 2001 στη Γαλλία, ενώ ακολούθησαν και τα Euro 2003 στην Πάτρα και 2005 στην Τουρκία. Επειδή υπήρχε κάποιος περιορισμός για τη συμμετοχή της στην Εθνική καθώς είχε και Ρωσική υπηκοότητα λίγο πριν αναχωρήσει από τη Ρωσία παρότι είχε κληθεί δεν κατέβηκε στην προετοιμασία της Εθνικής Νέων Γυναικών ενώ σε διάφορα τουρνουά αγωνίστηκε με την Εθνική Νεανίδων και Νέων Γυναικών της ΕΣΣΔ. Η μεγαλύτερη διάκρισή της σ’ επίπεδο Εθνικής ήταν η 8η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.
Το 2002 αρχίζει την περιπλάνησή της στο εξωτερικό παίζοντας στην Σεούλ της Νότιας Κορέας,ενώ την επόμενη περίοδο βγαίνει 2η με την Κόμο στην Ιταλία. Το 2003-04 αγωνίζεται στη Γαλλική Μονπελιέ (όπου το 2008 την αντιμετωπίζει ως αντίπαλος πια με τον Πανιώνιο στο Eurocup), όπου ανακηρύσσεται των MVP των Play offs,ενώ από ατυχία δεν παίζει στο All Star Game Γυναικών.Στη Μονπελιέ επέστρεψε για 1 χρόνο το 2005. Το 2004 πάει στην πατρίδα της να παίξει στη Ντιναμό Μόσχας όπου βγαίνει 2η στο Πρωτάθλημα Ρωσίας και 3η στο World League, ενώ ίδια διάκριση είχεκαι στο World League και με την BALTISKAYA SVEZDA.
Ο Πανιώνιος έχοντας βγει 1ος στην Α2 Νότου κερδίζει την άνοδο στην Α1 με κώουτσ τον Μαρίνο και ρίχνει την βόμβα με την απόκτηση της Σαμαρούκοβα. Και γίνεται η 1η ελληνική ομάδα που κατακτά ως νεοφώτιστη το Πρωτάθλημα την αγωνιστική περίοδο 2006-2007!!!! MVP φυσικά η Μαρία Σαμαρούκοβα. Το 2009 έχοντας πια κι ένα γιο ο οποίος σήμερα διεκδικεί την άνοδο με την ομάδα του στην Α1 Αντρών ολοκληρώνει την πολύχρονη καριέρα της στον Πανιώνιο. Αυτή ήταν ακόμη μια μεγάλη μπασκετμπωλίστρια η οποία άφησε το στίγμα της στη θέση 5.
Η στήλη του BASKETMANIAK ευχαριστεί την κ. Μαρίγια Σαμαρούκοβα για όσα μας πρόσφερε και την κώουτσ την κ. Θώμη Χασιώτου για τη βοήθειά της.

Η Συντακτική ομάδα του BASKETMANIAK
Επιμέλεια: Αντωνιάδης Δημήτριος
Συντάκτης : Παπαθανασίου Άλεξ
Ρεπορτάζ : Ιωαννίδης Νεκτάριος