Παγκόσμιο σχολικό πρωτάθλημα: Η ιστορία και οι επιτυχίες των ομάδων μας (pics)

890

Η Κρήτη φιλοξενεί την επόμενη εβδομάδα το Παγκόσμιο σχολικό πρωτάθλημα και ο Μιχάλης Κυριακάκης θυμάται την ιστορία του θεσμού, τις σπουδαίες επιτυχίες των ελληνικών ομάδων και τις αθλήτριες που βοήθησαν για να δοξαστούν τα ελληνικά χρώματα.

Αναλυτικά:

Αναφέρθηκα χθες με την ευκαιρία του τελικού του σχολικού πρωταθλήματος μπάσκετ κοριτσιών και την πρόκριση του 1ου Λυκείου Βούλας και του Ελληνικού Κολλεγίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που γίνεται την άλλη εβδομάδα στην Κρήτη .Ένας θεσμός που καθιερώθηκε πριν ακριβώς 30 χρονιά και γίνεται κάθε δυο χρονιά.

Ειλικρινά συγκινήθηκα βλέποντας την ανταπόκριση από όσους είχαν συμμετοχή σε αυτή την μεγάλη ιστορία των Παγκοσμίων πρωταθλημάτων που εκτός την χαρά και την τιμή της συμμέτοχης εξασφάλιζε την είσοδο σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Θεωρώ ότι θα είναι χρήσιμο από εδώ να μάθουμε την ιστορία ,τις αθλήτριες που συμμετείχαν στις μεγαλύτερες διακρίσεις…που ήταν δυο κατακτήσεις και δυο δεύτερες θέσεις!!!

Σπουδαία πράγματα !!!

Θα ξεκινήσω με την αναφορά που έκανε ο δημιουργός και πρωτοστάτης της ιδέας των δυνατών σχολικών ομάδων ο γυμναστής, κόουτς, έφορος τα πάντα τέλος πάντων …ο Κώστας Τσόχας.

Η συμμετοχή στο παγκόσμιο σχολικό πρωτάθλημα κοριτσιών της ISF στην Γαλλία και το μπόνους της εισαγωγής στα Πανεπιστήμια της χώρας κλπ. έχει τέσσερα σκέλη…..Η νίκη στο Πανελλήνιο σχολικό πρωτάθλημα στην Πάτρα το 1989 του 1ου ΓΕΛ Ελληνικού και η πίεση στον τότε υπουργό Παιδείας Γιώργο Παπανδρέου και η αποστολή της ομάδας σαν θεατές στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Γαλλία (το υπουργείο μας είχε δηλώσει μόνο την αντρική ομάδα ) είναι το πρώτο σκέλος…..

Η τύχη , που βοηθά τους τολμηρούς , αλλά και η επιμονή μας, μας επέτρεψε να αγωνιστούμε γιατί μία από της χώρες που είχαν δηλώσει συμμετοχή δεν ήρθε με αποτέλεσμα να κερδίσουμε την πρώτη θέση είναι το δεύτερο βήμα……

Η καθημερινή πίεση στον υπουργό και τους γραμματείς του υπουργείου με την καθημερινή παρουσία μας εκεί αλλά κυρίως η βοήθεια κάποιων φίλων του σχολείου (Δεν αναφέρω ονόματα ) έφερε αποτέλεσμα και τελικά ψηφίστηκε στο θερινό Τμήμα της Βουλής το 1989 ο νόμος ώστε ο σχολικός αθλητισμός να έχει τα ίδια προνόμια με αυτά που ίσχυαν για τον συλλογικό αθλητισμό και της εθνικές ομάδες σε επίπεδο παγκοσμίων πρωταθλημάτων κλπ. είναι το τρίτο βήμα…….Ακολούθησαν το παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Σμύρνη το 1991 όπου πήραμε την δεύτερη θέση και το παγκόσμιο του 1993 στην Αθήνα την πρώτη. Είμαστε το μόνο σχολείο στον κόσμο με τόσες επιτυχίες……Το 1ο ΓΕΛ Ελληνικού έγραψε ιστορία κυρίως γιατί άνοιξε τον δρόμο σε όλα αυτά τα παιδιά που ακολούθησαν και τους επέτρεψε να αγγίξουν το όνειρο τους…..Η επιτυχία του οφείλεται στο ότι οι ομάδες του ήταν παρέες δεμένες και η μία έπαιζε για την άλλη ……της ευχαριστώ όλες…..Καλή επιτυχία στις ομάδες μας στο φετινό παγκόσμιο..

Αυτά από τον άνθρωπο που αγαπήθηκε από τις μαθήτριες του όσο κάνεις…και έστρωσε τον δρόμο για τις επόμενες γενιές…

Εγώ απλώς να θυμίσω κάποια ονόματα των αθλητριών αυτών των διακρίσεων…
Στην πρώτη θέση της Γαλλίας…Στασινού, Γεροδήμου, Ψαλλη, Καρατζαφέρη, Ψημμα, αδελφές Σαββίδη…

Στην δεύτερη θέση της Τουρκίας πρωταγωνίστριες ήταν οι Δελη, Φράγκου, Βασιλείου, παίκτριες μου στην ΑΚΑΗ που πήραμε το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ,για να καμαρώσω λίγο…,ενώ ήταν βασικές στην κατάκτηση της Πέμπτης θέσης στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Πορτογαλίας!

Στις 15-3-93 το Λύκειο Ελληνικού έφτασε στον τελικό του Παγκοσμίου σχολικού πρωταθλήματος που έγινε στην Γλυφάδα, αφού όπως φέτος είχαμε αναλάβει την διοργάνωση του.

Το γήπεδο κατάμεστο και με την βοήθεια του κόσμου νίκησε την Σουηδία και κατέκτησε τον τίτλο.

Ο Κώστας Τσόχας είχε κοντά του τις Βαλετα,Ανυφαντακη,Τσιτουρα,Χατζουδη,Αργυρακη,Ελευθεριαδου,Δελη,Βολωνακη,Ντανου…

Όλες τους είχαν ελεύθερη εισαγωγή σε οποία σχολή επιθυμούσαν!

Ακολουθήσε η κυριαρχία του 2ου Λυκείου Άνω Λιοσίων με 15 κατακτήσεις σχολικών πρωταθλημάτων και με 7 συμμέτοχες σε Παγκόσμια!!!

Μεταφέρω τα λογία του δημιουργού γυμναστή και κόουτς αυτών των ομάδων του Γιώργου Κάβουρα…

Να σάς θυμίσω για να μην ξεχνάμε ότι Πολυνίκης στα Πανελλήνια σχολικά είναι το 2ο Γελ Άνω Λιοσίων κατακτώντας 15 πρωταθλήματα σε 17 συμμετοχές από 1998-2015 κ έχοντας λάβει μέρος σε 7 Παγκόσμια πρωταθλήματα με πολύ περισσότερες ομάδες κατακτώντας από 4-12 θέση πού ήταν άθλος αν αναλογιστεί κανείς ότι από το 2003 μέχρι το 2015 έπαιζε η Ελλάδα με παιδιά της Β λυκείου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα!!Τό καλοκαίρι τού 2016 η ISF (International School Sport Federation) αποφάσισε ότι μπορούμε κ εμείς να λαμβάνουμε μέρος με παιδιά της Γ λυκείου κ έτσι να έρχονται πολύ καλύτερα αποτελέσματα .Βέβαια θεωρώ ότι θα μπορούσαν κάτω από διάλογο με τους υπεύθυνους αν μας ζητηθεί ποτέ να φέρνουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα! Συγνώμη αν κούρασα Μιχάλη μου αλλά εσύ γνωρίζεις τί αγώνα κάναμε στη περιοχή μας 2-3 άνθρωποι για να υπάρχουν αυτά τα αποτελέσματα.

Τελευταία μεγάλη επιτυχία η δεύτερη θέση που κατέλαβε το 1ο Λύκειο Βούλας το 2017 στην Κροατία υπό τις οδηγίες του Βησσαρίωνα Κονιδάρη και αθλήτριες τις Αναστασοπούλου, Τσιχλακη, Χατζηβασιλείου, Ρατζα, Μυλωνάκη, Αλ. Δανδουλάκη, Μαγγινα, Κορρε, Καραλη, Μαργαριτη, Πουλινερη. Όλες από τον Πρωτεία Βούλας !

Αυτή είναι η αναφορά ΜΟΥ στα σχολικά πρωταθλήματα που είναι ένας ολόκληρος μηχανισμός όσο αφορά το να βρεθούν οι καλύτερες σε ένα σχολείο.

Να ευχηθούμε καλή επιτυχία στις δυο Ελληνικές ομάδες και πάνω από όλα να εκπληρωθούν τα όνειρα και οι θυσίες όλων των κοριτσιών που θα παίξουν στο Παγκόσμιο σχολικό πρωτάθλημα της Κρήτης…και η προσωπική μου ευχή καλή πρόοδο και όσες περισσότερες να φτάσουν μέχρι την Εθνική γυναικών.

Πηγή: www.superbasket.gr