Μαγκώτσιος: «Μας δίνουν συγχαρητήρια για τον τρόπο λειτουργίας – Ο ορίζοντας είναι ανοιχτός»

50

Διαβάστε όσα δήλωσε στο makedonikos.gr ο υπεύθυνος της Ακαδημίας μπάσκετ του Μακεδονικού, Χρήστος Μαγκώτσιος, αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας στην καραντίνα και το επίπεδο της Ακαδημίας γενικότερα

Ο πολύπειρος Χρήστος Μαγκώτσιος αποκάλυψε στο makedonikos.gr ότι το μοντέλο των προπονήσεων μέσω τηλεδιάσκεψης όχι απλώς είναι επιτυχημένο, αλλά η επιτυχία αυτή προκάλεσε επιπλέον γονείς και ανθρώπους άλλων συλλόγων να μεταφέρουν στον Μακεδονικό τα συγχαρητήρια τους.

Διαβάστε όσα δήλωσε ο υπεύθυνος της Ακαδημίας μπάσκετα των «πρασίνων» σχετικά με τις προπονήσεις καραντίνας και το επίπεδο των τμημάτων…

Με ποιούς τρόπους διατηρείτε την επαφή με τα τμήματα της Ακαδημίας; Τι περιεχόμενο έχουν οι προπονήσεις;

«Η τεχνολογίας μάς δίνει τη δυνατότητα να διατηρούμε την επαφή. Είναι γνωστό σε τι κατάσταση ζούμε, είναι δύσκολη. Αυτό που θέλουμε είναι να δείξουμε ότι πρέπει να κρατήσουμε σε εγρήγορση τους αθλητές μας, εγρήγορση και αθλητική και πνευματική. Το βασικό σκεπτικό ήταν αυτό. Αισθανόμαστε αυτήν την ευθύνη.

Εδώ και ενάμιση μήνα βρισκόμαστε εκτός γηπέδων, γιατί ακριβώς μτά την εβδομάδα του lockdown πήραμε την απόφαση να δουλέψουμε με αυτόν τον τρόπο. Αν και δεν μπορούμε να καλύψουμε στο 100% τις ανάγκες των παικτών, τουλάχιστον καλύπτουμε ένα μεγάλος μέρος εκγύμνασης και επικοινωνίας. Μέσω ενός προγράμματος τηλεδιασκέψεων, μαζί με γυμναστές και προπονητές, μπορούμε να προσαρμόσουμε ασκήσεις, να κρατάμε και την επικοινωνία μεταξύ όλων και να πετύχουμε στον υψηλότερο βαθμό τον σκοπό του αθλητισμού, δηλαδή την άθληση και την πνευματική εγρήγορση».

Ανταποκρίνονται τα παιδιά; Πώς αξιολογείτε το αποτέλεσμα;

«Το αποτέλεσμα το αξιολογούμε σε πολύ ψηλό βαθμό. Τα παιδιά περιμένουν με προσμονή τις συνεδρίες. Ανταποκρίνονται και στα ερεθίσματα που τους δίνουμε αλλά και μεταξύ τους. Η επικοινωνία δε μένει δηλαδή στο online, αλλά επεκτείνετε και μεταξύ τους, τους δίνουμε μερικές προκλήσεις, να στείλουν κάτι ή και ερωτήσεις γνώσεων. Δε σας κρύβω ότι δέχτηκα πάρα πολλά τηλεφωνήματα από γονείς και από άλλες ομάδες ακόμα, που μας δίνουν συγχαρητήρια για αυτό που κάνουμε. Γιατί αυτό που κάνουμε εμείς δεν το κάνουν άλλες ομάδες με τέτοιον τρόπο, εκείνες απλώς στέλνουν ασκησιολόγιο. Εμείς, αντίθετα, σε κάθε online σύνδεση, είμαστε τρεις προπονητές συνδεδεμένοι. Δείχνουν ευχαριστημένα τα παιδιά και ότι το χρειάζονται όλο αυτό».

Είστε στο ρόλο του υπέυθυνου ακαδημίας από τον Ιούλιο. Δεν έχουμε κλείσει χρόνο αλλά ο κορωνοϊός διέκοψε απότομα τις αθλητικές και όχι μόνο δραστηριότητες. Από τους μήνες της παρουσίας σας στο σύλλογο, πώς αξιολογείτε το επίπεδο των τμημάτων της Ακαδημίας;

«Τον απολογισμό δεν ξέρω αν πρέπει να τον “κλείσουμε” τώρα, φυσικά. Οι καταστάσεις στο σύλλογο δεν ήταν και οι καλύτερες δυνατές τα προηγούμενα χρόνια, για μια ομάδα όπως ο Μακεδονικός. Δεν υπήρχαν τα στάνταρ που έπρεπε. Πιστεύω ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, αλλά ο πρώτος χρόνος κλείνει με θετικό πρόσημο: τα παιδιά της Ακαδημίας διπλασιάστηκαν, αυξήθηκε ο αριθμός των προπονήσεων και του χρόνου προπόνησης, οι προπονητές που στελεχώνουν την ομάδα είναι υψηλού επιπέδου και υπάρχει ανταπόκριση των αθλητών στα ερεθίσματα που τους δίνουν, με το αποτέλεσμα να είναι η βελτίωση σε επίπεδο φυσικής κατάστασης αλλά και σε γενικό επίπεδο.

Δημιουργήσαμε σε όλα τα τμήματα, από προμίνι ως εφηβικό, ανταγωνιστικά τμήματα. Σε όλα μας τα παιχνίδια, κόμα και σε φιλικά, δείξαμε ότι μπαίνουμε σε ανταγωνιστική ρότα. Περιμένουμε τον επόμενο χρόνο να είμαστε ακόμα καλύτεροι. Και μεταξύ των παιδιών έγινε πιο ανταγωνιστικό το επίπεδο.

Εγώ μένω ευχαριστημένος με την παρουσία των παιδιών, με το ότι γέμισαν τα γήπεδα, και εξαιτίας του ότι σε 8-9 μήνες γίναμε ανταγωνιστικοί απέναντι σε ομάδες που εδώ και χρόνια κρατούν ψηλά το επίπεδο. Είμαι ευχαριστημένος και από την οργάνωση και από την δομή. Η διοίκηση έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και ήταν πολύ συγκαταβατική στο να ακολουθήσει κάποια πράγματα που έπρεπε να γίνουν για το τμήμα μπάσκετ και που μέχρι πέρυσι δεν υπήρχαν. Τόσο για τις ομάδες όσο και για τους χώρους. Και το αποτέλεσμα είναι θετικό. Δεν υπάρχει ταβάνι, είναι ανοιχτός ο ορίζοντας. Είναι σημαντικό πλεονέκτημα ότι ο Μακεδονικός έχει τις δικές του εγκαταστάσεις, με εξοπλισμένα γυμναστήρια, γήπεδα, ενώ εμπλουτίσαμε και τον εξοπλισμό μας αρκετά. Είμαστε σε καλό δρόμο…».

Σε τι βαθμό διατηρείται η επικοινωνία Ακαδημίας και πρώτης ομάδας;

«Ο στόχος μιας ομάδας για τα παιδιά των τμημάτων υποδομής είναι πάντοτε να στελεχώσουν την ανδρική ομάδα. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αλλά μελλοντικά αυτό πρέπει να γίνει. Προσπαθούμε να οδηγήσουμε τα παιδιά σε αυτήν την κατεύθυνση, ακόμα και “πιέζοντας” τα να παρακολουθούν τους αγώνες της ανδρικής ομάδας και μάλιστα υπάρχει ανταπόκριση. Η φιλοσοφία του προπονητή είναι, επίσης, παρόμοια με τη δική μου, ο Δημήτρης ο Γεροφώτης ήταν και αθλητής μου, “παιδί” μου. Έχουμε πολύ καλή επικοινωνία, μιλάμε και μεταξύ μας, συμβουλευτικά, τόσο αυτός για τα μικρότερα τμήματα όσο κι εγώ για την πρώτη ομάδα.

Οι αναμονές για να στελεχώσουν παιδιά των ακαδημιών μας το ανδρικό είναι μεκρομακροπρόθεσμες θα έλεγα. Κάποια από τα μεγαλύτερα παιδιά, πάντως, 3-4 έφηβοι, έχουν ενεργή συμμετοχή στο φετινό ανδρικό τμήμα και αρκετές συμμετοχές με την ομάδα. Ως στόχευση έχουμε αυτό, να μπορέσουμε να κάνουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επάνδρωση του ανδρικού τμήματος από παιδιά της Ακαδημίας».