Η προκήρυξη της Α΄ ΕΚΑΣΘ ανδρών

11

 

Σύμφωνα  με τις διατάξεις των ισχυόντων Αθλητικών Νόμων (2725/1999, 3057/2002 & 3264/2004), των Καταστατικών της Ε.Ο.Κ. & της Ε.ΚΑ.Σ.Θ., των Κανονισμών της Ε.Ο.Κ., καθώς και των Γενικών  Προκηρύξεων  των Πρωταθλημάτων της Ε.Ο.Κ. και της Ε.ΚΑ.Σ.Θ. αγωνιστικής περιόδου 2020/2021

Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Σ Σ Ο Υ Μ Ε

Το  Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Α’ κατηγορίας  ΑΝΔΡΩΝ  Ε.ΚΑ.Σ.Θ. αγωνιστικής περιόδου 2020/2021,  με τους παρακάτω όρους:

ΑΡΘΡΟ  1:  ΣΩΜΑΤΕΙΑ  ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΑ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ –  ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ

ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΚΛΗΡΩΣΗ  ΑΓΩΝΩΝ – ΕΝΑΡΞΗ

Στo Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης  Α’  Κατ.  Ανδρών   της  Ε.ΚΑ.Σ.Θ. αγων.περ.  2020/2021,  δικαιούνται να πάρουν μέρος  τα  παρακάτω Σωματεία

 1. ΑΕ ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΥΜΠΑΣ 11.       ΑΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΣΙΝΔΟΥ
 2. ΑΕΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΕΠΑΝ.    12.    ΑΣ ΔΟΞΑ ΔΡΥΜΟΥ
 3. ΑΕΣΝ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ EXEΔ. 13. ΑΣ ΟΛΥΜΠΟΣ
 4. ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΚΑΔ.ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ 14.       ΑΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΜΗΧ
 5. ΑΜΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Ν.ΡΥΣΙΟΥ 15.       ΑΣΚ ΛΑΓΥΝΩΝ
 6. ΑΜΣ ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΑΓ.ΠΑΥΛΟΥ 16.       ΓΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ
 7. ΑΟΕΑ 17.       ΓΣ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
 8. ΑΠΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ 18.       ΓΣ ΜΑΚΑΜΠΗ
 9. ΑΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΠΡΩΤ.ΠΕΥΚΩΝ 19.       ΕΛ. ΑΚΑΔ. ΚΑΛΑΘ/ΣΗΣ
 10. ΑΣ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ 20.       ΚΑΣ Ν.ΡΑΙΔΕΣΤΟΣ

Οι δηλώσεις συμμετοχής των Σωματείων πρέπει να υποβληθούν στην Ε.ΚΑ.Σ.Θ., τo αργότερο μέχρι 07/08/2020, ημέρα Παρασκευή & ώρα 15:00. Οι δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να  περιλαμβάνουν τα στοιχεία που προβλέπονται από τους Κανονισμούς της  Ε.Ο.Κ. (άρθρο 28)  καθώς επίσης όνομα υπευθύνου, τηλέφωνο, νούμερο fax, e-mail.

Σε περίπτωση που Σωματείο δεν διαθέτει δικό του κλειστό γήπεδο,  πρέπει μαζί με τη  δήλωση συμμετοχής  να υποβάλει στην Ε.ΚΑ.Σ.Θ. και το έγγραφο, το οποίο να βεβαιώνει ότι του παραχωρήθηκε ως έδρα, το γήπεδο που  προτείνει καθώς και την άδεια λειτουργίας του γηπέδου.

Η προσκόμιση της γηπεδότητας του ενδιαφερόμενου Σωματείου πρέπει να υποβληθεί  στην Ε.ΚΑ.Σ.Θ. μαζί με τη δήλωση συμμετοχής.

Η κλήρωση των αγώνων θα πραγματοποιηθεί στις 03/09/2020, ημέρα Πέμπτη και ώρα 18:00  στα γραφεία της Ένωσης, παρουσία εκπροσώπων των Σωματείων.

Η έναρξη του Πρωταθλήματος ορίζεται για την  28/09/2020.

ΑΡΘΡΟ  2: ΜΠΑΛΕΣ ΑΓΩΝΩΝ

Ισχύει το άρθρο 2 της Γενικής Προκήρυξης Πρωταθλημάτων αγων. περιόδου 2020/2021.

ΑΡΘΡΟ  3:  ΓΗΠΕΔΑ ΑΓΩΝΩΝ

Ισχύει το άρθρο 3 της Γενικής Προκήρυξης Πρωταθλημάτων αγων. περιόδου 2020/2021.

ΑΡΘΡΟ 4: ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Ισχύει το άρθρο 4 της Γενικής Προκήρυξης Πρωταθλημάτων αγων. περιόδου 2020/2021.

ΑΡΘΡΟ  5:  ΣΥΣΤΗΜΑ  ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ  ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

ΑΝΟΔΟΣ:

Τα  είκοσι Σωματεία που μετέχουν στο Πρωτάθλημα, θα χωριστούν γεωγραφικά σε 2 (δύο) ομίλους και θα συναντηθούν μεταξύ τους 2 ( δύο) φορές σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτισθεί.

α) Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις 1, 2 και 3 στην τελική βαθμολογία του κάθε ομίλου, θα αγωνισθούν σε διπλούς αγώνες μέσα-έξω, με τους 3 (τρεις) πρώτους του άλλου ομίλου, διατηρώντας τη συνολική βαθμολογία από την πρώτη φάση του πρωταθλήματος, για να καταλάβουν τις θέσεις 1 έως 6 της συνολικής τελικής βαθμολογίας. Με τη λήξη της φάσης αυτής οι δύο πρώτες ομάδες ανέρχονται στη Γ΄ Εθνική κατηγορία Ανδρών αγωνιστικής περιόδου 2021-2022.

β) Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις 4,5 και 6 στην τελική βαθμολογία του κάθε ομίλου, θα αγωνιστούν σε διπλούς αγώνες μέσα-έξω, με τις αντίστοιχες ομάδες του άλλου ομίλου, διατηρώντας τη συνολική βαθμολογία από την πρώτη φάση του πρωταθλήματος, για να καταλάβουν τις θέσεις 7 έως 12 της συνολικής τελικής βαθμολογίας.

γ) Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις 7,8,9 και 10 στην τελική βαθμολογία του κάθε ομίλου, θα αγωνισθούν σε διπλούς αγώνες μέσα-έξω, με τις αντίστοιχες ομάδες του άλλου ομίλου, διατηρώντας τη συνολική βαθμολογία από την πρώτη φάση του πρωταθλήματος, για να καταλάβουν τις θέσεις 13 έως 20 της συνολικής βαθμολογίας.

 

ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ:

Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις 19 και 20 της τελικής κατάταξης, θα υποβιβαστούν στην Β’ Κατηγορία Ανδρών της Ε.ΚΑ.Σ.Θ  της Αγωνιστικής Περιόδου 2021-2022.

Θα υποβιβαστούν επίσης στην Β΄ Κατ. ΑΝΔΡΩΝ της Ε.ΚΑ.Σ.Θ. αγων. περ.: 2021-2022:

 1. ανάλογος αριθμός ομάδων της Α΄ κατηγορίας ΕΚΑΣΘ αγων.περ.:2020-2021 με τον αριθμό των ομάδων της Θεσσαλονίκης που θα υποβιβασθούν από τις Εθνικές Κατηγορίες για οποιονδήποτε λόγο στην Α΄ Κατηγορία Ανδρών της ΕΚΑΣΘ αγωνιστικής περιόδου 2021-2022.
 2. τόσες ομάδες όσες χρειάζεται για να μείνει σταθερός ο αριθμός των είκοσι ομάδων που θα αγωνίζονται στην Α΄ Κατηγορία ΑΝΔΡΩΝ της Ε.ΚΑ.Σ.Θ. αγωνιστικής περιόδου 2021-2022.

Οι αγώνες του Πρωταθλήματος  θα διεξάγονται κατά βάση, μια φορά  την εβδομάδα,  ημέρα Δευτέρα και υποχρεωτικά στις 21:00 σε όλα τα γήπεδα,  εφόσον δε παραστεί ανάγκη (για την έγκαιρη περάτωση του Πρωταθλήματος)  θα διεξάγονται και περισσότερες  φορές την εβδομάδα. Σε περίπτωση που αγώνας του Πρωταθλήματος Α’ Κατηγορίας  Ανδρών  συμπίπτει με αγώνα άλλου Πρωταθλήματος ή  αθλήματος  στο ίδιο γήπεδο,  η  Ε.ΚΑ.Σ.Θ. έχει το δικαίωμα να  επιφέρει τροποποιήσεις στο Πρόγραμμα, για  να εξασφαλιστεί η έγκαιρη διεξαγωγή του Πρωταθλήματος.  Το Σωματείο που μετακινείται υποχρεούται να είναι εμπρόθεσμα και στην καθορισμένη ώρα έναρξης  στο γήπεδο τέλεσης του αγώνα, με δική  του ευθύνη και ανεξάρτητα από το μέσο μετακίνησής του.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 1) Σε περίπτωση που λόγω του covid-19, υπάρξει διακοπή του πρωταθλήματος για πάνω από 40 (σαράντα) ημέρες, αυτό θα διακοπεί και θα συνεχιστεί ή όχι, ανάλογα με τις εξελίξεις.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 2) Για την αγωνιστική περίοδο 2020-2021, λόγω των δυσκολιών που προκάλεσε και προκαλεί στην κοινωνία ο covid-19, αναστέλλεται στην Α΄ Κατηγορία Ανδρών η υποχρέωση των αγωνιζόμενων σωματείων να διατηρούν παιδικό ή εφηβικό τμήμα.

ΑΡΘΡΟ 6:  ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΘΛΗΤΕΣ

Ισχύει το άρθρο 5 της Γενικής Προκήρυξης Πρωταθλημάτων αγων.περ.:2020-2021.

ΑΡΘΡΟ  7: ΔΕΛΤΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ  ΑΘΛΗΤΩΝ  – ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ

Οτιδήποτε αφορά στα Δελτία Ταυτότητας αθλητών αναφέρεται στο άρθρο 41 των Κανονισμών της Ε.Ο.Κ., πλην του χρόνου ισχύος των Δελτίων Υγείας τους, που εφαρμογή έχει το άρθρο 33 παρ.9 του Ν.2725/1999 (ισχύς ενός έτους).

Τα διαγωνιζόμενα Σωματεία στην Α’ κατ. Ανδρών υποχρεούνται πριν την έναρξη των αγώνων να καταθέτουν στα οριζόμενα για τον έλεγχο όργανα μαζί με τα δελτία των αθλητών τους και το δελτίο ταυτότητας  ΣΕΠΚ των Προπονητών – τριών  τους  (σύμφωνα με τον ισχύοντα αθλητικό νόμο και την ισχύουσα διάταξη  κανονισμού προπονητών καλαθοσφαίρισης – άρθρο 4 ) για να αναγραφούν στο Φύλλο Αγώνα, προκειμένου να έχουν δικαίωμα να ασκήσουν τα καθήκοντα του Προπονητή.

ΑΡΘΡΟ 8: ΑΝΑΒΟΛΗ ΑΓΩΝΩΝ

Ισχύει το άρθρο 7 της Γενικής Προκήρυξης Πρωταθλημάτων αγων.περ.: 2020-2021.

ΑΡΘΡΟ 9: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ – ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Ισχύει το άρθρο 8 της Γενικής Προκήρυξης Πρωταθλημάτων αγων.περ.: 2020-2021.

ΑΡΘΡΟ  10:  ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΑ  – ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Ισχύει το άρθρο 9 της Γενικής Προκήρυξης Πρωταθλημάτων αγων.περ.: 2020-2021.

ΑΡΘΡΟ  11:  ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ – ΒΟΗΘΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ – ΚΟΜΙΣΑΡΙΟΙ

Ισχύει το άρθρο 10 της Γενικής Προκήρυξης Πρωταθλημάτων αγων.περ.: 2020-2021.

ΑΡΘΡΟ  12:  ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ  –  ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ  –  ΠΑΡΑΒΟΛΑ

Ισχύει το άρθρο 11 της Γενικής Προκήρυξης Πρωταθλημάτων αγων.περ.: 2020-2021.

AΡΘΡΟ  13:  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ  ΟΡΟΙ

Κάθε διαγωνιζόμενο Σωματείο θα πρέπει να καταβάλει παράβολο συμμετοχής σαράντα (40) ευρώ για να γίνει δεκτή η δήλωση συμμετοχής του στο Πρωτάθλημα.

Για  όλους τους αγώνες  θα  ισχύει  εισιτήριο  3€.

Προς αποφυγή καταστρατήγησης του  ανώτατου  επιτρεπόμενου  ορίου  χωρητικότητας των  γηπέδων και των  εξαιτίας  των  δυσάρεστων  επιπτώσεων (ατυχήματα) κάθε  θεατής που θα εισέρχεται  στο  γήπεδο,  πρέπει  να  είναι  εφοδιασμένος  με  εισιτήριο.

Για το Πρωτάθλημα  Α΄ κατ. ΑΝΔΡΩΝ η Ε.ΚΑ.Σ.Θ.  αναλαμβάνει ΜΟΝΟΝ την εξασφάλιση των αδειών τέλεσης των αγώνων για την αγων.περ.:2020-2021.

Την  οικονομική  διαχείριση  των  αγώνων ( έκδοση-διάθεση εισιτηρίων, καταβολή αποζημιώσεων Διαιτητών-Βοηθ.Διαιτητών-Γυμνασιαρχών)   έχουν  αποκλειστικά  και  μόνον  τα γηπεδούχα Σωματεία.

Τα Σωματεία  που έχουν την οικονομική διαχείριση των αγώνων πρέπει να εκδώσουν & να θεωρήσουν αρμοδίως  εισιτήρια που θα φέρουν την επωνυμία τους, σαν υπευθύνων. Οι αγώνες θα διεξάγονται με τρείς (3) διαιτητές.

Τα έξοδα του αγώνα ανέρχονται σε 69€ ( αμοιβή κάθε διαιτητή 13€, κάθε βοηθού διαιτητή 7,5€, κάθε γυμνασίαρχου 7,5€) , βαρύνουν το γηπεδούχο σωματείο και θα πρέπει να καταβάλλονται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ πριν την έναρξη του αγώνα στον σημειωτή του αγώνα.

Σε αντίθετη περίπτωση ο αγώνας δεν θα διεξάγεται & θα μηδενίζεται το γηπεδούχο Σωματείο.

Για τους αγώνες κατάταξης που διεξάγονται σε ουδέτερο γήπεδο την οικονομική  διαχεί-ριση  των  αγώνων ( έκδοση – διάθεση εισιτηρίων, καταβολή αποζημιώσεων Διαιτητών-Βοηθ. Διαιτητών ) την έχει η Ε.ΚΑ.Σ.Θ., ενώ το γηπεδούχο σωματείο είναι υπεύθυνο για την ιατρική κάλυψη του αγώνα,

Σε περίπτωση αναβολής ή διακοπής του αγώνα  τα έξοδα του αγώνα βαρύνουν τους υπαίτιους της αναβολής ή της διακοπής του.

ΑΡΘΡΟ  14: ΕΠΑΘΛΑ  ΚΑΙ  ΒΡΑΒΕΙΑ

Στη Πρωταθλήτρια ομάδα θα απονεμηθεί ΚΥΠΕΛΛΟ και ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ  με  ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ στους 12 αθλητές καθώς και στον προπονητή τους.

Στις ομάδες που θα καταλάβουν την 2η και 3n θέση στην Τελική  κατάταξη, θ’ απονεμηθούν ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ με ΑΡΓΥΡΟ και ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ,  αντίστοιχα.  Στους 12 αθλητές, καθώς και στον προπονητή τους, διπλώματα και  αργυρά και χάλκινα μετάλλια, αντίστοιχα.

Τέλος, θα απονεμηθεί ΚΥΠΕΛΛΟ ΗΘΟΥΣ στην ομάδα που θα επιδείξει το υψηλότερο αθλητικό φρόνημα που αρμόζει στους αγωνιστικούς χώρους.

ΑΡΘΡΟ  15: Γ Ε Ν Ι Κ Α

Ισχύει το άρθρο 14 της Γενικής Προκήρυξης Πρωταθλημάτων αγωνιστικής περιόδου 2020-2021.[