Η Εβίνα Μάλτση για τον…άνθρωπο Εβίνα!

37

Το κορίτσι “θρύλος”, μια απο τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του ευρωπαϊκού μπασκετ, η Εβίνα Μάλτση, μιλάει για τον…άνθρωπο Εβίνα στην επίσημη ιστοσελίδα του ΠΣΑΚ, σε μια εντελώς διαφορετική συνέντευξη απο αυτές που έχουμε συνηθίσει.

Εβίνα, οι αθλητές εχουν καθημερινά ένα συγκεκριμένο προγράμμα λόγω των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων. Εσυ τι κάνεις απο την ώρα που θα ανοίξεις τα μάτια σου;

“Σίγουρα θα πιω καφέ μόλις ανοίξω τα μάτια μου, διαφορετικά, δεν μπορω να λειτουργήσω. Θα πάω για πρωινή προπόνηση, μετά φαγητό στο σπίτι, λιγο ξεκούραση, διάβασμα, θα δω τηλεόραση και θα μιλήσω με τους δικούς μου ανθρώπους. Το απόγευμα πάλι προπόνηση και μετά φαγητό με τις συμπαίκτριες ή στο σπίτι. Θα μιλήσω ξανά με συγγενείς και φίλους και θα δω τηλεόραση ή θα διαβάσω πάλι πριν κοιμηθώ. Γενικώς μου αρέσει το πολύ διάβασμα και ιδιαίτερα στα ταξίδια, μου αρέσει να μαθαίνω καινούργια πράγματα. Σε περίπτωση που δεν έχω διπλή προπόνηση, θα φορέσω κάτι διαφορετικό, θα κάνω βόλτα στα μαγαζιά, θα ψωνίσω, γενικώς θα κάνω οτιδήποτε να νιώσω λιγο έξω απο το γήπεδο”.

Για πολλούς θεωρείσαι θρύλος του ελληνικού μπασκετ, όμως, για να φθάσεις σε αυτό το επίπεδο, έκανες πολλές θυσίες. Τι ήταν αυτό που στερήθηκες;

“Επειδή αγαπώ πολυ το μπασκετ, δεν θεωρώ ότι στερήθηκα πράγματα. Σημάδια στέρησης έχω όταν δεν κάνω προπόνηση. Προπονούμαι ή αγωνίζομαι ολα τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες, στις γιορτές και ο κόσμος θεωρεί πως κάνω θυσίες. Αυτόν τον τροπο ζωής έχω διαλέξει, αυτός μου αρέσει και δεν θεωρώ πως κάνω θυσίες”.

Αν γύρισες το χρόνο πίσω τι θα άλλαζες;

“Δεν θα άλλαζα κάτι, πάλι με το μπασκετ θα είχα ασχοληθεί, σε αυτό ειμαι αφοσιωμένη”.

Στο μπασκετ η Εβίνα είναι δυναμική και βγάζει έναν απίστευτο εγωισμό. Στη ζωή πως είναι;

“Λένε ότι στο παρκέ ξεγυμνώνεται ο χαρακτήρας του ανθρώπου. Δεν νομιζω ότι απέχει και ο δικός μου. Ειμαι ανταγωνιστική, δυναμική και προσπαθώ να διατηρώ τον εγωισμό μου υγιή και προς όφελος όλων”.

Το μέλλον σου το φαντάζεσαι στην Αθήνα, στη Γουμένισσα απ’οπου και κατάγεσαι ή σε κάποιο άλλο μέρος;

“Το φαντάζομαι με οποιονδήποτε τροπο στο μπασκετ. Έχουμε γίνει <<ένα>> με το μπασκετ και το σκέφτομαι πάντα. Να μείνω στο χώρο και να προσφέρω με τις εμπειρίες μου. Δεν έχω αποφασίσει για τη διαμονή μου αλλα γενικως έχω συνηθίσει στα ταξίδια”.

Αν δεν υπήρχε το μπασκετ στη ζωή σου, με τι θα είχες ασχοληθεί;

“Θα είχα ασχοληθεί σίγουρα με τον αθλητισμό. Μου αρέσει το τένις αλλα πραγματικά δεν ξέρω”.

Το μπασκετ σε εμπόδισε να δημιουργήσεις την οικογένεια που ονειρεύτηκες;

“Θεωρώ ότι το μπασκετ δεν είναι εμπόδιο, είναι στην επιλογή του καθενός. Γνωρίζω πολλές που έκαναν παιδί και σταμάτησαν αλλα και κάποιες άλλες που συνέχισαν. Εγώ όταν κάνω κάτι, θέλω να ειμαι αφοσιωμένη σε αυτό 100% και όχι παράλληλα”.

Είσαι ερωτευμένη αυτή την περίοδο;

“Πάντα ειμαι ερωτευμένη, με τη ζωή, με μένα, με το μπασκετ, με ολα”.

Ποια είναι η σχέση σου με τον Θεό;

“Είναι ζέστη, πιστεύω πολύ. Ο παππούς μου ήταν παπάς, οπότε, όταν ήμουν μικρή πήγαινα <<υποχρεωτικά>> εκκλησία, πήγαινα κατηχητικό και κατασκηνώσεις ιερατικές-εκκλησιαστικές. Έχω μια ιδιαίτερη σχέση, έστω κι αν μεγαλώνοντας έχω αποκτήσει τη δίκη μου άποψη. Πιστεύω πολυ πάντως και τον ευχαριστώ για όσα έχω πετύχει”.

Με την πολιτική ασχολείσαι;

“Δεν έχω ασχοληθεί, δεν ειμαι διπλωμάτης. Πλέον όμως ενημερώνομαι, παρακολουθώ τις εξελίξεις. Δεν ξέρω αν ασχοληθώ στο μέλλον, αλλα αν μου δινόταν η ευκαιρία, θα προσπαθούσα να καθαρίσω το τοπίο. Πιστεύω πολυ στο αθλητικό ιδεώδες, το σεβασμό, την πειθαρχία, τη δικαιοσύνη.

Τι θεωρείς ότι πρέπει να αλλάξουμε ως χώρα;

“Αυτό που πρέπει σίγουρα να αλλάξουμε, είναι η νοοτροπία μας. Να γυρίσουμε λιγο στις βάσεις μας, κοιτώντας την αρχαία Ελλάδα και τις αξίες, οι οποίες εχουν αλλοιωθεί. Ο καθένας απο μόνος του να προσπαθήσει για την καλύτερη έκδοση του εαυτού του.