Όταν ο Tom Meschery πήγε να τα βάλει με τον Wilt Chamberlain…

817

Μια μέρα σαν κι αυτή, στις 28 Μαρτίου του 1973, μπαίνουν τίτλοι τέλους στην τεράστια καριέρα του Wilt Chamberlain, που παίρνει οριστικά την απόφαση να σταματήσει το μπάσκετ. Ανάμεσα στα δεκάδες ρεκόρ που αφήνει παρακαταθήκη, υπάρχει ένα που σπάνια αναφέρεται, αν και είναι αδιανόητα εντυπωσιακό: σε μια καριέρα 14 σεζόν στο NBA, στην οποία αγωνίστηκε σε 1.045 παιχνίδια, ο Chamberlain δεν αποβλήθηκε ποτέ λόγω φάουλ!
Τώρα, είναι αλήθεια ότι ο Wilt ήταν από τους πιο χαλαρούς και ωραίους τύπους της εποχής, μιας εποχής που στο μπάσκετ οι καυγάδες στα ματς ήταν πάρα πολύ συνηθισμένοι, όμως ο ίδιος έμπλεκε πολύ σπάνια, λόγω του γεγονότος ότι είχε πλήρη επίγνωση της αγωνιστικής και -κυρίως- σωματικής ανωτερότητάς του από τους υπόλοιπους παίκτες. Και την ίδια ακριβώς επίγνωση είχαν και οι αντίπαλοί του. Ίσως παρατηρήσατε ότι στη φωτογραφία δεν απεικονίζεται ο Chamberlain. Κυρίες, Κύριοι, meet Tom Meschery!
Ο γλυκύτατος αυτός κύριος υπήρξε ένας από τους πιο σκληρούς enforcers εκείνης της εποχής, κληρονομιά που μάλλον τον αδικεί, αφού ήταν καλός παίκτης και όχι κάποιος ξυλοκόπος. Ο Meschery (που έχει ρωσική καταγωγή και το πλήρες όνομά του είναι το υπέροχο Tomislav Nikolayevich Meshcheryakov), έπαιξε στο NBA για μια δεκαετία, έχοντας μέσους όρους 12.7 πόντους και 8.6 ριμπάουντ. Είναι δε μια εξαιρετική προσωπικότητα, αφού μετά το τέλος της καριέρας του ασχολήθηκε με την ποίηση, εξέδωσε αρκετές ποιητικές συλλογές ενώ δίδαξε Αγγλική φιλολογία σε Γυμνάσια της Nevada. Και είναι μάλιστα βραβευμένος ποιητής, αφού έχει εισαχθεί στο Nevada Writers Hall of Fame!
Τα χρόνια της νιότης του, όμως, έμπλεκε συχνά σε καυγάδες πάνω στο παρκέ. Η μοίρα το θέλησε έτσι, που κάποτε, σε έναν από αυτούς τους καυγάδες, πήγε να τα βάλει με τον Chamberlain. Το περιστατικό είναι φτιαγμένο με τα υλικά που πλάθονται οι μύθοι και τα όνειρα.
Εκείνη την εποχή ο Chamberlain έπαιζε στη Philadelphia, και ο άλλοτε συμπαίκτης του, Meschery, στους Seattle Supersonics. Σε ένα ματς μεταξύ των δύο ομάδων, ο Meschery πήρε την εσωτερική και βρήκε μπροστά του τον Chamberlain. Ο ήρωάς μας ήξερε τι τον περιμένει, για αυτό και έκανε 4 προσποιήσεις, προσπαθώντας να βγάλει το θηρίο από την ισορροπία του. Όταν τελικά αποφάσισε να σηκωθεί, ο Chamberlain τον φιλοδώρησε με μια εντυπωσιακή τάπα. Ο Meschery ξαναπήρε την μπάλα, προσποιήθηκε και πάλι, σηκώθηκε ξανά προς το καλάθι και ο Chamberlain τον έκοψε ξανά. Εξοργισμένος, ο θεούλης επιτέθηκε στον Chamberlain. Και τότε, σε μια σκηνή που ενέπνευσε δεκάδες cartoons έκτοτε, ο Chamberlain άπλωσε το τεράστιο χέρι του και του κράτησε το κεφάλι, διατηρώντας τον σε μια απόσταση που οι γροθιές του Meschery δεν μπορούσαν να τον φτάσουν. Ο ίδιος ο Meschery, θυμάται το περιστατικό ως εξής: “Εγώ ήμουν ο μόνος σε αυτό τον καυγά που προσπαθούσα να τον χτυπήσω. Εκείνος κρατούσε το χέρι του στο μέτωπό μου, και οι γροθιές μου απλά δεν τον έφταναν. Ο τύπος γελούσε και μου έλεγε “Tommy, τι στο διάολο κάνεις;”, πράγμα που με εξόργιζε ακόμα περισσότερο. Κάποια στιγμή, όταν κατάλαβα ότι όλο αυτό δεν είχε το παραμικρό νόημα, τον άκουσα να μου λέει απλά “Αρκετά”. Και σταμάτησα. Νομίζω πάντως ότι κατάφερα μια φορά να τον βρω ξυστά στον ώμο. Γενικότερα, βέβαια, το περιστατικό ήταν μάλλον ξεκαρδιστικό”…

Πηγή: www.facebook.com/balldontlie.gr