Σπανούλης: «Θα σταματήσω από την Εθνική»

1081

Με βουρκωμένα μάτια, αλλά περήφανος για όσα της έχει και του έχει προσφέρει η Εθνική, ο Βασίλης Σπανούλης ανακοίνωσε μετά την πρόκριση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στο προολυμπιακό τουρνουά πως ο αγώνας με την Λετονία στο Ευρωμπάσκετ της Γαλλίας ήταν ο τελευταίος του με την φανέλα που φέρει το εθνόσημο.

«Θα σταματήσω από την Εθνική… Αγάπησα αυτή την ομάδα από τα δεκαεπτά μου. Ένας κύκλος κλείνει για μένα σήμερα. Προσέφερα αρκετά, είχα μια καριέρα με το εθνόσημο γεμάτη με χαρές, διακρίσεις, λύπες, αποτυχίες. Καταφέραμε με τα υπόλοιπα παιδιά όλα αυτά τα χρόνια να φέρουμε στην Ελλάδα τρία μετάλλια. Είμαι περήφανος για όσα πετύχαμε», είπε εμφανώς συγκινημένος κάτι που παραδέχθηκε και ο ίδιος… «Είμαι συναισθηματικά φορτισμένος γιατί είμαι από τα δεκαεπτά μου είμαι στις εθνικές. Πιστεύω, όμως, ότι ήρθε η ώρα τώρα, πως είναι η κατάλληλη στιγμή να σταματήσω και να παίξουν τα άλλα παιδιά. Υπάρχει ταλέντο και θα είμαστε μαζί τους. Το λέω ξανά, είμαι περήφανος. Έδειξα προσήλωση στην Εθνική και κρατάω όλες τις στιγμές, τις καλές και τις άσχημες. Είναι τεράστια τιμή να εκπροσωπείς την πατρίδα σου. Όπως εγώ, έτσι και τα άλλα παιδιά θυσιάσαμε πολλά καλοκαιριά για να υπηρετήσουμε την ομάδα και ζήσαμε τεράστιες επιτυχίες. Εύχομαι στο μέλλον να έρθουν κι άλλες».

Ερωτηθείς για το χρονικό σημείο που πήρε την μεγάλη απόφαση, απάντησε: «Το είχα πάρει απόφαση από πριν. Με βαριά καρδιά, αλλά πρέπει να καταλαβαίνεις πότε θα σταματήσεις. Δεν είναι εύκολο να ανταπεξέλθει πλέον το κορμί, διότι το προολυμπιακό θα γίνει λίγες μέρες αφότου τελείωσε η σεζόν. Λυπάμαι που δεν μπήκαμε στα μετάλλια φέτος».

Ο V-Span αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο (που πλέον κλείνει) για την επίσημη αγαπημένη, κάτι που φαίνεται και από τους αριθμούς του, τόσο των μεταλλίων, όσο και τους ατομικούς του…

Το 2000 κατέκτησε με την Εθνική Εφήβων το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ και δύο χρόνια αργότερα έφτασε με την Εθνική Νέων στην κορυφή της Ευρώπης. Με την Εθνική Ανδρών (για τον Βασίλη Σπανούλη) ο «χορός» των μεταλλίων άνοιξε το 2005, όταν στέφθηκε στο Βελιγράδι πρωταθλητής Ευρώπης. Στο Μουντομπάσκετ του 2006 πέρασε στον λαιμό του το ασημένιο μετάλλιο, ενώ το 2009 στην Πολωνία ανέβηκε στο βάθρο, πανηγυρίζοντας την κατάκτηση της τρίτης θέσης.

Τα συνολικά του στατιστικά

Κατηγορία Συμμ. Πόντοι ΜΟ/αγώνα

ΑΝΔΡΩΝ 145 1486 10.2

Β! ΑΝΔΡΩΝ 1 11 11.00

ΔΙΑΦΟΡΑ 8 113 14.13

ΕΦΗΒΩΝ 31 337 10.87

Ν.ΑΝΔΡΩΝ 25 359 14.36