Πιτσιόλης:«Κληρονομιά στους Έλληνες προπονητές»

518

Έντονο ελληνικό χρώμα θα έχει η φετινή αγωνιστική σεζόν για την ΤΣΣΚΑ που εμπιστεύτηκε στο τιμόνι της τον κόουτς Δημήτρη Ιτούδη κι εκείνος με την σειρά του επέλεξε να έχει στο πλευρό του τον Αντρέα Πιστιόλη. Οι δύο προπονητές θα συνεργαστούν για όγδοη συνεχόμενη σεζόν κι ο Αντρέας Πιστιόλης μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ (sepk.gr) για τους στόχους που υπάρχουν με την ΤΣΣΚΑ αλλά και για την σχέση που έχει αναπτύξει με τον… κουμπάρο του πλέον, Δημήτρη Ιτούδη.

Αναλυτικά όσα δήλωσε
Για τη συνεργασία με μία τόσο μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα όπως η ΤΣΣΚΑ
“Η ΤΣΣΚΑ είναι μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης τώρα αλλά και στο παρελθόν. Είναι πολύ σημαντικό τόσο για τον Δημήτρη όσο και για εμένα ότι έχουμε καταφέρει τα τελευταία 10 χρόνια να εργαζόμαστε σε ομάδες οι οποίες εκτός του πρωταγωνιστικού ρόλου που έχουν στην Euroleague κυνηγάνε σε βάθος χρόνου να ξεπεράσουν και την Ρεάλ σε ευρωπαϊκούς τίτλους. Είναι μεγάλο επίτευγμα ότι ουσιαστικά στο δεύτερο χρόνο που ο Δημήτρης εργάζεται ως head coach ήρθε αυτό το μεγάλο άλμα σε μία ομάδα τέτοιου επιπέδου.
Το σωματείο είναι δομημένο σε υψηλά πρότυπα οργάνωσης και μας δίνει την δυνατότητα να δουλέψουμε στον καλύτερο βαθμό και στα καλύτερα δυνατά επαγγελματικά δεδομένα. Η ΤΣΣΚΑ μαζί με τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό, την Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα είναι ουσιαστικά από τους τοπ προορισμούς στην Ευρώπη, καθώς οποιοσδήποτε παίκτης και προπονητής θα ήθελε να δουλέψει σε τέτοιους συλλόγους”.

pistiolis 2Για τις πρώτες εντυπώσεις του από τη νέα του ομάδα
“Όπως προείπα υπάρχει πολύ καλή οργάνωση. Οι άνθρωποι της ομάδας είναι φιλόδοξοι και κοντά στον σύλλογο, καθώς εκτός από μεγάλα χρηματικά ποσά έχουν επενδύσει πολύ ενέργεια και την ίδια τους την ζωή στην ΤΣΣΚΑ. Από εκεί και πέρα έχουμε λάβει ήδη ένα ρόστερ με υψηλού επιπέδου παίκτες που πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσει πολύ στη δουλειά μας”.

Για τους στόχους που υπάρχουν
“Οι στόχοι της ΤΣΣΚΑ είναι αυτονόητοι. Δεν είναι κρυφό ότι οι τίτλοι σε Euroleague και VTB αποτελούν στόχους της ομάδας. Εκτός, όμως, από τους τίτλους εμείς θέλουμε η ομάδα να παρουσιάσει ένα καλό σύνολο που θα παίζει μοντέρνο και ελκυστικό μπάσκετ. Επιθυμία μας είναι στο τέλος εκτός από τα αποτελέσματα να έχουμε παρουσιάσει μία εικόνα μέσα στο παρκέ που θα ταιριάζει και θα είναι ανάλογη του ονόματος της ΤΣΣΚΑ”.

Για την κλήρωση της Euroleagueπου φέρνει την ΤΣΣΚΑ αντιμέτωπη με Μακάμπι, Μάλαγα, Άλμπα, Τσεντεβίτα, Λιμόζ
“Σε αυτές τις διοργανώσεις προχωράς πάντα βήμα βήμα. Έχουμε μπροστά μας έναν όμιλο με σοβαρές ομάδες κι αντιπάλους. Ο πιο δύσκολος όμιλος φαίνεται να είναι με βάση τα ονόματα αυτός του Παναθηναϊκού, όμως αν δεν δούμε ολοκληρωμένα τα ρόστερ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα.
Η εμπειρία που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια μας έχει διδάξει ότι σε αυτή τη διοργάνωση τίποτα δεν είναι εύκολο και δεν πρέπει να υποτιμάς κανέναν αντίπαλο γιατί αν δεν είσαι σοβαρός ο οποιοσδήποτε μπορεί να σε τιμωρήσει. Όπως έχει διαμορφωθεί πλέον το σύστημα διεξαγωγής τα κρίσιμα παιχνίδια έρχονται όταν μπούμε στο ΤΟΡ 16. Στην πρώτη φάση πλέον είτε βγεις πρώτος είτε τέταρτος επί της ουσίας δεν υπάρχει διαφορά. Ο στόχος μας είναι η ομάδα να παρουσιαστεί έτοιμη σε εκείνη τη φάση του πρωταθλήματος. Εκεί θα προσπαθήσουμε να έρθει το κορύφωμα της ομάδας”.

pistiolis-itoudis 2Για τη συνεργασία του με τον Δημήτρη Ιτούδη που είναι κάτι περισσότερο από επαγγελματική σχέση
“Με τον Δημήτρη συνεργαζόμαστε 7 συνεχόμενα χρόνια και πάμε για τον όγδοο. Δεν είμαστε απλά συνεργάτες, είναι ο μέντορας μου. Είναι ο άνθρωπος, ο οποίος από τις υποδομές του Παναθηναϊκού με πήρε από το χέρι και μαζί με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς με ανέβασαν και μου δίδαξαν βήμα προς βήμα την υψηλού επιπέδου προπονητική. Στις σχολές και στα πανεπιστήμια μαθαίνουμε όλοι τα βασικά του μπάσκετ, όμως δίπλα στον Ομπράντοβιτς και στον Ιτούδη, που ασχολήθηκε περισσότερο με την εκπαίδευση μου, με δίδαξαν την υψηλού επιπέδου προπονητική και τη σημασία στις λεπτομέρειες.
Με τον Δημήτρη έχουμε συνεργαστεί αρμονικά και με επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια κι όταν συνεργάζεσαι τόσο καλά με έναν άνθρωπο είναι φυσιολογικό να έρθει η προσωπική σχέση. Ο Δημήτρης έγινε πρόσφατα κουμπάρος μου, καθώς με πάντρεψε. Μπορώ να πω ότι εκτός από την προσωπική σχέση που υπάρχει είναι ένας άνθρωπος που θαυμάζω γιατί κάθε μέρα με διδάσκει τόσο στο μπάσκετ όσο και ως άνθρωπος”.

Για τους Έλληνες προπονητές και πως αντιμετωπίζονται στο εξωτερικό
“Οι Έλληνες προπονητές είναι στο υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη. Γενικότερα είμαστε άνθρωποι με γνώση, μεθοδικότητα και με δυνατό χαρακτήρα που μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε τις δύσκολες και τις εύκολες καταστάσεις που χρήζουν ειδικού χειρισμού.
Αυτό που μας βοήθησε πολύ να ξεχωρίσουμε είναι ότι όταν είχαμε μαζική εισροή ξένων προπονητών και υψηλού επιπέδου παικτών οι περισσότεροι Έλληνες προπονητές δεν έμειναν να διαμαρτυρηθούν γιατί έχασαν μία δουλειά αλλά είχαν την ψυχολογία να μάθουν. Παρατήρησαν και κατάλαβαν τι σημαίνει να δουλεύεις σε αυτό το επίπεδο. Αυτές οι εικόνες κι η γνώση είναι μία κληρονομιά που έχει μείνει στους Έλληνες προπονητές και σε συνδυασμό με τις δυνατές προσωπικότητες που διαθέτουμε στο χώρο μας, μας έχει κάνει να είμαστε σε κορυφαίο επίπεδο και περιζήτητοι σε όλη την Ευρώπη.
Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι οι Έλληνες παίκτες και προπονητές είναι πλέον ότι ήταν οι Σέρβοι τα παλιότερα χρόνια. Γενικότερα το ελληνικό μπάσκετ είναι σε υψηλό επίπεδο, όμως σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα εξόδου από την Ελλάδα. Αυτό έχει βοηθήσει να δημιουργηθεί μία αγορά και μία ζήτηση για τους Έλληνες προπονητές στην Ευρώπη”.