Παπαθεοδώρου: «Να αναδείξουμε νέους πρωταγωνιστές»

709

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου αναφέρθηκε σε αρκετά και ενδιαφέροντα στη Media Day της Εθνικής Νέων Ανδρών, που έγινε σήμερα στο ΟΑΚΑ.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής μίλησε για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U20 που θα φιλοξενηθεί στην Κρήτη (15-23/7), αλλά και για κάτι που ενδιαφέρει πολύ: Το μέλλον των παιδιών που απαρτίζουν αυτή την ομάδα. Και αυτό παρουσία αρκετών δημοσιογράφων, κάτι που αποτέλεσε και το πρώτο σημείο αναφοράς στις ερωτήσεις που δέχθηκε.

«Το ενδιαφέρον αυτό είναι μια κατάσταση που δεν αφορά μόνο εμάς. Είναι μια κατάσταση όλου του ελληνικού μπάσκετ. Είμαστε μια χώρα που ενδιαφέρεται για το μπάσκετ. Ο κόσμος ζητάει νέους πρωταγωνιστές, νέους Έλληνες παίκτες, οπότε είναι λογικό και από τη δική σας πλευρά να προβάλλετε αυτή την ομάδα.»

-Η ομάδα είναι ουσιαστικά αυτή που έφτασε στο χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βόλου. Βλέπετε να υπάρχει συνέχεια σε αυτά τα παιδιά;

«Ο περισσότερος κόσμος, επειδή είμαστε από το χώρο του μπάσκετ, πιστεύει πως η συνέχεια εξαρτάται από το αν θα πάρεις ένα μετάλλιο ή ένα πρωτάθλημα, αλλά η ιστορία έχει δείξει πως δεν καθορίζει αυτό την εξέλιξη των αθλητών, ούτε των παιδιών  που θα πρωταγωνιστήσουν. Εμείς αυτό που θέλουμε για μία ακόμη χρονιά είναι να τους δώσουμε τη δυνατότητα αυτό το καλοκαίρι να ξαναβρεθούν μαζί, γιατί είναι μια φουρνιά που είναι πολλά χρόνια μαζί,  να προπονηθούν με έναν τρόπο που θα τους βοηθήσει να έχουν μια καλή εικόνα και να πάρουν χρόνο συμμετοχής για να ανεβάσουν την αυτοπεποίθησή τους και να μπουν σε ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα όπως είναι αυτό των Νέων Ανδρών.»

-Ποιος είναι ο στόχος που έχετε θέσει;

«Κάθε φορά που μαζευόμαστε ο στόχος είναι ο ίδιος: Να έχουμε μια καλή αγωνιστική εικόνα. Να δείξουμε το κλίμα που επικρατεί στις προπονήσεις, στο ξενοδοχείο, στην καθημερινότητά μας και μέσα στο παρκέ. Να διεκδικήσουμε σε κάθε παιχνίδι τη νίκη, την καλή εμφάνιση και το κυριότερο από όλα; Να αναδείξουμε νέους πρωταγωνιστές».

-Πιστεύετε πως ένα μετάλλιο θα δώσει έναυσμα να χρησιμοποιηθούν κάποιοι παίκτες περισσότερο στις ομάδες τους, να κερδίσουν χρόνο;

«Πήραμε μετάλλιο… Πριν από δύο χρόνια… Δεν νομίζω πως αυτό θα δώσει το έναυσμα σε μια τέτοια ηλικία να πιστέψουν περισσότερο στους νέους παίκτες. Ειδικά όταν οι περισσότεροι από αυτούς αγωνιζόνται σε ομάδες που παίζουν στο υψηλότερο επίπεδο. Δεν ήταν εύκολο να τους εμπιστευτούν, ειδικά στην προηγούμενη ηλικία που βρισκόντουσαν. Τώρα βρίσκονται σε μια ηλικία που δεν μπορούν να θεωρούνται απλά ταλέντα, αλλά πρέπει να αποδείξουν πρώτα από όλα οι ίδιοι στις ομάδες τους πως μπορούν να βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο. Υπάρχουν όμως ομάδες που μπορούν να στηρίξουν αυτά τα παιδιά, να τους δώσουν ευκαιρίες και να αναδείξουμε και πρωταγωνιστές που δεν περιμέναμε ίσως!»

-Βλέπεις μετά από δύο χρόνια την εξέλιξη, τη συνέχεια που περίμενες σε κάποιους παίκτες;

«Το τι μπορεί να περιμένει κάποιος σε αυτές τις ηλικίες είναι πολύ υποκειμενικό. Και υπάρχουν παραδείγματα: Αλλιώς εξελίσσεται ένας παίκτης όπως ο Παπαγιάνης. Δεν ξέρω αν περίμενε κανείς πως θα είχε ρόλο φέτος κιόλας στο ΝΒΑ, στους Σακραμέντο Κινγκς από τα μισά της χρονιάς και μετά. Αλλιώς εξελίχθηκε η περίπτωση του Κόνιαρη, ο οποίος είχε έναν τραυματισμό, έλειψε από εκείνο το τουρνουά του Βόλου και τώρα έκανε μια χρονιά με τον ΠΑΟΚ που ήταν σημαντικός γιατ ην ομάδα του. Δεν μπορείς να ξέρεις και να προδικάσεις την εξέλιξη. Μπορείς να προβλέψεις, αλλά ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος σε ένα τέτοιο επίπεδο, γιατί παίζουν ρόλο πάρα πολλοί παράγοντες. Αγωνιστικοί, εξωαγωνιστικοί, κίνητρο, ευκαιρία, προσωπικότητα… Μέσα από όλα αυτά αναδεικνύονται οι αθλητές».