Πανελλήνιο Εφήβων: Ο λόγος στους προπονητές

564

Οι παίκτες είναι οι πρωταγωνιστές. Εκεί στην άκρη του πάγκου όμως χρειάζονται οι άνθρωποι που θα δώσουν τις οδηγίες, είναι οι προπονητές που σε αυτές τις ηλικίες δεν είναι μόνο δάσκαλοι του μπάσκετ, αλλά και δάσκαλοι… σκέτο με ένα πολύ σημαντικό ρόλο στο αθλητικό και όχι μόνο κομμάτι της ζωής των παιδιών «τους». Έξι από αυτούς τους ανθρώπους θα βρίσκονται στην Πτολεμαϊδα και θα κληθούν να καθοδηγήσουν τις ομάδες τους στην τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος που αρχίζει την Τετάρτη 29 Απριλίου. Κοινός συντελεστής στις δηλώσεις τους η επιθυμία τους να δουν τους παίκτες τους, να χαίρονται το μπάσκετ, να χαίρονται κάθε στιγμή στο παρκέ. Ο λόγος τους ανήκει…

Καπερώνης Βασίλης (Απόλλων Π.)
¨Ο στόχος μας ήταν να φτάσουμε στην τελική εξάδα και να χαρούμε τη διοργάνωση όσο περισσότερο μπορούμε», είναι τα πρώτα λόγια του Βασίλη Καπερώνη, προπονητή του Απόλλωνα Πάτρας. «Θα παλέψουμε κάθε παιχνίδι και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό στην πορεία μας. Στην ομάδα μας άλλωστε οι 10 από τους 13 παίκτες είναι 98άρηδες. Όσο καλύτερα πάμε, τόσο καλύτερο θα είναι για τα παιδιά».
Και όταν μιλάμε για «παιδιά» εννοούμε κάποια μόνο από τα περισσότερα από 300 που μαθαίνουν να αγαπούν το μπάσκετ στην αθλητική κυψέλη του Απόλλωνα στην Πάτρα: «Μέσα στο γήπεδο υπάρχουν ουσιαστικά τρία κλειστά γυμναστήρια. Έχουμε τις εγκαταστάσεις που είναι σημαντικό. Όπως σημαντικό είναι και ότι δουλεύουμε στον ίδιο χώρο με την ανδρική ομάδα. Τα παιδιά θέλουν να… κλέψουν ματιές από την προπόνηση των μεγάλων. Θέλουν να παρακολουθούν. Όπως σημαντική ήταν και η παρουσία τους στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στην εξέδρα. Το συζητούσαν μέρες πριν και μέρες μετά».
Ο Απόλλωνας λειτουργεί με συγκεκριμένη φιλοσοφία και ο Καπερώνης έρχεται να εξηγήσει: «Σε όλες τις ακαδημίες, σε όλα τα τμήματα έχουμε κοινή φιλοσοφία. Υπό την επίβλεψη του τεχνικού διευθυντή, Κώστα Ρουμελιώτη, ξεκινάμε με βασικές αρχές όπως το spacing, το να χτυπήσουμε τις αδυναμίες του αντιπάλου και να δουλέψουμε από το ποστ. Από το μίνι ως το εφηβικό έχουμε μια ενιαία φιλοσοφία».
Πιστεύει ότι η ομάδα του έχει φιλοδοξία, πως θα δείξει πάθος και θα παλέψει για τη νίκη με τους παίκτες του «έτοιμους να δώσουν τα πάντα στην άμυνα, βγάζοντας πολύ ενέργεια στο παρκέ». Και περιμένει να το εκτιμήσει και ο κόσμος της Πτολεμαϊδας: «Συνολικά πιστεύω ότι θα γίνει μια πολύ καλή διοργάνωση. Θα είναι από τις πιο δυνατές διοργανώσεις. Ο κόσμος θα τη χαρεί, θα δει παίκτες που έχουν παίξει Ευρωλίγκα, θα γίνουν δυνατοί αγώνες. Εύχομαι να γίνουν καλά παιχνίδια και το ποιος είναι ο καλύτερος θα το δείξει όπως πάντα το παρκέ».

Παπαδόπουλος Χρήστος (Αρίων Ξάνθης)

Ο Αρίων Ξάνθης είναι η ομάδα που έφτασε ως την τελική φάση από τον Βορρά (εκτός Θεσσαλονίκης). Με μια πορεία που ήταν δύσκολη και η οποία στο τέλος επβράβευσε τα παιδιά με πλατιά χαμόγελα. Ο προπονητής της ομάδας, Χρήστος Παπαδόπουλος, δεν αποτελεί εξαίρεση. Όπως τονίζει από το 2008 έχει να βρεθεί σε τελική φάση η ομάδα του: «Το 2008 είχαμε δώσει το «παρών» στην Κύμη. Είχαμε κατακτήσει την 5η θέση. Κι έχουμε και μία τρίτη θέση στη Ρόδο. Θα θέλαμε να φτάσουμε πιο ψηλά, θα θέλαμε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω. Έχουμε μια καλή «φουρνιά» παιδιών, είμαστε και είναι πολύ ενθουσιασμένα και αντιμετωπίζουμε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα πολύ σοβαρά. Και μόνο η παρουσία μας είναι κάτι ιδιαίτερα θετικό».
Ο Παπαδόπουλος παραδέχεται πως ήταν ίσως δυσκολότερη η υπόθεση του τίτλου στην ΕΚΑΣΑΜΑΘ από ότι ήταν η δεύτερη φάση: «Η πρώτη φάση ήταν δύσκολη. Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη Ένωση με ομάδες από τις Σέρρες ως τον Έβρο. Στη Θεσσαλονίκη, όχι ήταν εύκολο, καθώς κι εκεί υπήρχαν δυνατές ομάδες, αλλά και με μια ήττα πάλι θα περνούσαμε».
Η Ξάνθη αποδεικνύεται φιλόξενη για το μπάσκετ με δύο συλλόγου και δύο ακαδημίες που έχουν από 200 παιδιά η καθεμία. Τι περιμένει να δει αγωνιστικά ο προπονητής από την ομάδα του και γενικότερα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων; «Αυτό που προσπάθησα φέτος, είναι να παίξουμε διαφορετικά σε σχέση με το παρελθόν. Γι’ αυτό προχωρήσαμε πιστεύω φέτος. Προσαρμοστήκαμε στα νέα δεδομένα της σύγχρονης καλαθοσφαίρισης, χωρίς βαριά κορμιά, πίεση στην άμυνα και γρήγορο μπάσκετ. Προσπαθήσαμε να παίξουμε ένα πιο ελεύθερο και γρήγορο μπάσκετ με παίκτες που έχουν καλή τεχνική κατάρτιση και είναι καλά γυμνασμένοι. Αυτό θα κάνουμε και στην τελική φάση. Όποιος έχει μείνει σε παλιότερα δεδομένα δεν θα έχει καλά αποτελέσματα αποτελέσματα. Είναι άλλωστε σημαντικό να το χαίρονται και τα παιδιά. Χωρίς να ξεχνάμε το μυαλό. Το να μεταφέρεις την μπάλα από την άμυνα στην επίθεση, πριν ο αντίπαλος προλάβει να οργανωθεί θέλει μυαλό. Το να μειώσεις τους χρόνους και να βάλεις τα σουτ χωρίς λάθη, θέλει μυαλό».

Σηφομιχελάκης Μανώλης (Ηράκλειο ΟΑΑ)
Η Κρήτη θα δώσει το «παρών» στην τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Εφήβων μέσα από το Ηράκλειο ΟΑΑ. Ο Μανώλης Σηφομιχελάκης, προπονητής της ομάδας, χαρακτηρίζει μεγάλη επιτυχία την παρουσία στην τελική φάση και προσθέτει: «Είναι μεγάλη επιτυχία που για μία ακόμη φορά βρισκόμαστε στην τελική φάση, ανάμεσα στις έξι καλύτερες ομάδες της Ελλάδας στην ηλικία αυτή. Κάθε παιχνίδι θα το βλέπουμε ξεχωριστά και έτσι θα προχωρήσουμε, προσπαθώντας να φτάσουμε κάπου, αλλά και να το χαρούν τα παιδιά όσο γίνεται περισσότερο»

.
Ο Σηφομιχελάκης πιστεύει ότι το Πανελλήνιο Εφήβων είναι και μια ευκαιρία για πολλά παιδιά: «Θα ήθελα να εστιάσω στον Έλληνα παίκτη. Θα πρέπει να πάρουμε το καλύτερο δυνατό που μπορούν να δώσουν οι Έλληνες παίκτες, γιατί και σε αυτούς λόγω του σκηνικού που έχει στηθεί, λόγω οικονομικών συγκυριών, τους δίνεται η ευκαιρία να δείξουν γρήγορα το ταλέντο τους και να προχωρήσουν».
Θεωρεί ότι η πορεία του Ηρακλείου ως εδώ ήταν αρκετά δύσκολη, καθώς «έχουμε πολλούς 97αρηδες, παιδιά που είναι στην Τρίτη Λυκείου και έχουν διάβασμα. Ήταν δύσκολη υπόθεση ο τίτλος στην Κρήτη, αλλά και στη Β’ Φάση, απέναντι σε καλές ομάδες όπως ο Διαγόρας ή ο Έσπερος».
Το Ηράκλειο αριθμεί 230 παιδιά στις Ακαδημίες του, που είναι και τροφοδότης της Εφηβικής ομάδας και σε μεγάλο ποσοστό και της ανδρικής: «Είναι παιδιά που δουλεύουν μαζί μας από 9, 10, 11 χρονών. Έτσι ξεκίνησαν και τα παιδιά που θα αγωνιστούν στην τελική φάση. Δεν γίνεται διαφορετικά. Δουλεύουμε με αυτά τα παιδιά και προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό».

Λιόγας Δημήτρης (ΑΕ Ίκαρος Καλλιθέας)
«Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για στόχους, γιατί ο βασικός μας κορμός λίγες μέρες πριν την τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος βρισκόταν στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα, από το οποίο επέστρεψε τραυματίας κι ένας παίκτης μας, ο Παντελής Σκορδάς». Ο Δημήτρης Λιόγας, προπονητής του Ικάρου Καλλιθέας, ξεκινά επιφυλακτικά, αλλά ταυτόχρονα διατυπώνει και την εμπιστοσύνη που έχει στην ομάδα του: «Θα είναι ένα δύσκολο πρωτάθλημα, υπάρχουν ομάδες υψηλού επιπέδου όπως ο Παναθηναϊκός ή ο ΠΑΟΚ για παράδειγμα, αλλά νομίζω ότι η ομάδα μου έχει αποδείξει πως ξέρει να μάχεται. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να παίζουμε όλοι μαζί άμυνα και όλοι μαζί επίθεση και παρά το ότι σε όλες ομάδες υπάρχουν κάποιοι παίκτες που ξεχωρίζουν, τελικά παίζει μια ομάδα απέναντι σε μια άλλη ομάδα. Και πιστεύω ότι αυτό θα είναι ένα πλεονέκτημα για τον Ίκαρο».
Το απέδειξε ήδη και από την προσπάθεια για τον τίτλο της ΕΣΚΑΝΑ: «Είχαμε έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο στο πρόσωπο του Πανιωνίου. Κι επίσης είχαμε μια ομάδα που ήταν υποχρεωμένη σε μεγάλο ποσοστό της να αγωνίζεται και στο ανδρικό. Κουβαλούσαν κούραση τα παιδιά. Κέρδιζαν σε εμπειρία, αλλά ήταν κούραση με δεδομένο για κάποιους και το σχολικό πρωτάθλημα».
Στο ραντεβού στην Πτολεμαϊδα πιστεύει ότι θα πρέπει να δώσει το «παρών» και ο κόσμος της περιοχής: «Πιστεύω ότι πολλοί από τους παίκτες ίσως να είναι τα αστέρια του αύριο. Είναι πάντα ενδιαφέρον να βλέπεις ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτή την ηλικία στα 17, στα18 τους χρόνια που σφύζουν από ζωντάνια να κυνηγούν τα όνειρά τους».

Παπαδόπουλος Κώστας (Παναθηναϊκός)

Ο Παναθηναϊκός φτάνει στην τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Εφήβων, ως πρωταθλητής ΕΣΚΑ. Και συνεχίζει να κοιτά ψηλά με τον προπονητή της ομάδας, Κώστα Παπαδόπουλο, να επιλέγει μια διαφορετική προσέγγιση, γνωρίζοντας ότι το τουρνουά θα είναι δύσκολο, με καλές ομάδες και ταλαντούχους παίκτες.
«Αυτό που πάντα μας λένε και λέμε στον Παναθηναϊκό είναι πως όταν βρίσκεσαι στην ομάδα πρέπει να προχωράς με την πίεση της επιτυχίας. Άρα θέλουμε να οδηγήσουμε την ομάδα όσο πιο ψηλά γίνεται. Θα πρέπει όμως να κοιτάμε κάθε παιχνίδι με τη σειρά του. Ξεχωριστά ο κάθε αγώνας. Θα προσπαθήσουμε να προσαρμοζόμαστε στις απαιτήσεις του κάθε παιχνιδιού. Αν είμαστε πλήρεις πιστεύω ότι μπορούμε να κοιτάξουμε ψηλά και να διεκδικήσουμε ότι καλύτερο στη διοργάνωση».
Η αγωνιστική φιλοσοφία είναι κοινή για όλα τα τμήματα υποδομής του Παναθηναϊκού: «Η φιλοσοφία μας είναι η άμυνα στο αγωνιστικό κομμάτι και η πνευματική προετοιμασία των παιδιών για το κάθε παιχνίδι. Δίνουμε σημασία στη σωστή νοοτροπία των παικτών, θέλουμε να δούμε παίκτες με ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Έχουμε περίπου 200 παιδιά στις ακαδημίες της ομάδας και υπάρχει συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους προπονητές, ώστε να έχουμε μια κοινή γραμμή. Συναντιόμαστε τουλάχιστον μία φορά το μήνα κι επίσης είναι σημαντικό πως έχουμε άριστη συνεργασία με το ανδρικό».
Ο Παπαδόπουλος περιμένει ένα ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου Πανελλήνιο Πρωτάθλημα: «Είναι υψηλότερο το επίπεδο σε σχέση πέρυσι πιστεύω. Δεν υπάρχει κάποια ομάδα που να υστερεί. Όλες οι ομάδες έχουν ταλαντούχα παιδιά στη σύνθεσή τους. Δεν είναι κάποια ομάδα που θα ξεχωρίσει τρομερά, δεν μπορείς να πεις για κάποια ομάδα ότι δεν έχει τύχη. Θεωρώ ότι θα είναι από τα πιο ανταγωνιστικά τουρνουά. Εύχομαι όλες οι ομάδες να είναι πλήρεις, να μην έχουν τραυματισμούς και απουσίες και να ευχαριστηθεί ο κόσμος. Θα δει καλό θέαμα, γιατί όλες οι ομάδες παίζουν γρήγορο μπάσκετ, δημιουργούν θεαματικές φάσεις και θα ξαναπώ ότι υπάρχουν πολλά ταλαντούχα παιδιά».

Μελετιάδης Ευριπίδης (ΠΑΟΚ ΑΣ)
«Το επίπεδο θα είναι πάρα πολύ υψηλό φέτος στην τελική φάση». Ο Ευριπίδης Μελετιάδης, προπονητής του ΠΑΟΚ, συμμερίζεται την άποψη των συναδέλφων του. Και περιμένει μια ανταγωνιστή τελική φάση για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων και όμορφο θέαμα.
«Θα αγωνιστούν καλοί παίκτες και καλές ομάδες και είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που θα βρισκόμαστε κι εμείς σε αυτή τη μεγάλη γιορτή. Ο βασικός μας στόχος άλλωστε είναι να το χαρούμε όλοι. Δεν είμαστε εμείς το φαβορί, άλλες ομάδες μπορούν να χαρακτηριστούν φαβορί. Υπάρχουν δυνατοί παίκτες, καλές ομάδες και θα πάμε να απολαύσουμε την κάθε στιγμή. Έχουμε δυνατότητες, μπορούμε να έχουμε μια καλή πορεία, να διεκδικήσουμε ένα μετάλλιο, αλλά δεν θα το θέση ως στόχο για τα παιδιά. Θεωρούμε ότι υπάρχουν μία-δύο ομάδες πολύ δυνατές σε αυτή την τελική φάση».
Ο ΠΑΟΚ γνωρίζει από δυσκολίες, καθώς ο δρόμος ως την Πτολεμαϊδα δεν ήταν και εύκολος: «Δώσαμε δυνατά παιχνίδια και η προκριματική φάση ήταν πραγματικά πολύ δύσκολη. Δουλέψαμε πάρα πολύ, όλοι μαζί για να καταφέρουμε να φτάσουμε μετά από 12 χρόνια και πάλι στον τίτλο του Εφηβικού στη Θεσσαλονίκη. Και χαίρομαι πολύ γι’ αυτή μας την πορεία. Παίζουμε προσπαθώντας για το καλύτερο, πιέζουμε στην άμυνα, προσπαθούμε να παίξουμε γρήγορα και σωστά».
Το να χαρούν τα παιδιά, οι προπονητές και ο κόσμος τα παιχνίδια είναι η μία παράμετρος. Υπάρχει όμως και ο αγώνας: «Περιμένω να δω μεγάλη ένταση στην προσπάθεια όλων, θέληση, αμφίρροπα παιχνίδια από όλες τις ομάδες. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές. Δεν θα υπάρχουν εύκολα παιχνίδια. Θα υπάρχουν πολύ καλοί αγώνες! Σίγουρα ο κόσμος που θα μας τιμήσει με την παρουσία του θα δει καλό μπάσκετ.»