Οδηγίες προπονητή προς τους γονείς

1347

Η συνεισφορά των γονέων στην αθλητική ανάπτυξη είναι βασική ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις όπου η μεταφορά των παιδιών σε προπονήσεις και αγώνες από τους γονείς είναι αναπόσπαστο μέρος της πραγματικότητας. Εάν προσθέσουμε και την οικονομική εισφορά των γονέων τόσο στα δίδακτρα των ακαδημιών (κάτι αναπόφευκτο στην εποχή μας) όσο και στην αγορά του αθλητικού εξοπλισμού, από παπούτσια κι εμφανίσεις έως τσάντες, φόρμες και περικάρπια, θα καταλάβουμε τη σημαντική προσφορά των γονέων στην αθλητική ανάπτυξη του παιδιού. Επειδή όμως υπάρχει και ένα ακόμη πιο σημαντικό επίπεδο συμβολής των γονέων στην αθλητική ανάπτυξη των παιδιών τους καλό θα ήταν οι ενδιαφερόμενοι γονείς και κηδεμόνες,να αναλογιστούν, να προβληματιστούν και να ακολουθήσουν κατά γράμμα της ακόλουθες οδηγίες:

1.Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν ότι, είτε χάσουν είτε κερδίσουν εσείς τα αγαπάτε.

2.Να είστε πάντα εκείνο το πρόσωπο στη ζωή τους στο οποίο μπορούν να προσβλέπουν για υποστήριξη.

3.Προσπαθήστε να είστε απολύτως ειλικρινείς με τους εαυτούς σας σε ότι αφορά την αγωνιστική τους διάθεση , το αθλητικό τους πνεύμα και το επίπεδο των ικανοτήτων τους.

4.Να βοηθάτε τα παιδιά σας, αλλά να μην παριστάνεται τον προπονητή οδηγώντας προς και από την προπόνηση ή τον αγώνα για το σπίτι.

5. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο πρέπει να είναι γι’αυτά συνεχώς να κατακλύζονται με συμβουλές, διεγερτικές ομιλίες και κριτική!

6.Διδάξτε τα παιδιά σας να απολαμβάνουν το ρίγος και τη συγκίνηση του συναγωνισμού , να προσπαθούν, να επιδιώκουν σταθερά τη βελτίωση των ικανοτήτων τους, να αντιμετωπίζουν εμπόδια και να επανέρχονται με μεγαλύτερο ζήλο.

7.Μην τους λέτε ότι η νίκη δεν έχει σημασία, γιατί έχει και το γνωρίζουν.

8.Αντ’αυτού, βοηθήστε τα να αναπτύξουν μια υγιή διάθεση , μια παρόρμηση για συναγωνισμό, για σκληρή προσπάθεια και ψυχαγωγία.

9.Προσπαθήστε να μη ζείτε τη ζωή σας δια μέσω των παιδιών σας.

Τελειώνοντας. Στη ζωή σας έχετε χάσει όπως κι έχετε κερδίσει, έχετε φοβηθεί και ίσως κάποιες φορές τα έχετε παρατήσει. Το παιδί σας είναι σίγουρα μια προέκταση σας, αλλά μη θεωρείτε ότι νιώθουν όπως νιώθατε κι εσείς, θέλουν τα ίδια πράγματα, ή έχουν τις ίδιες διαθέσεις και την ίδια νοοτροπία. Να θυμάστε πάντα ότι οι καιροί αλλάζουν, όπως αλλάζουν τα θέλω και τα πρέπει των ανθρώπων.  Dr. Νίκος Γεωργιάδης Αθλητικός Ψυχολόγος

“Basketball is life” Διονύσης Γκιουλέας

16933902_10209876129478419_1335201876_n