Μέθοδοι διδασκαλίας στο μπάσκετ

1384

Πριν από πάρα πολλά χρόνια, κάποιος θα μπορούσε να αποκτήσει μια δουλειά ως προπονητής απλά και μόνο λόγω της ικανότητας που είχε σε κάποιο συγκεκριμένο άθλημα. Από εκείνα τα χρόνια και μέχρι σήμερα, το μπάσκετ έχει κάνει πολλά βήματα προόδου και τώρα απαιτεί κάτι παραπάνω από την απλή αθλητική φήμη που έχει κάποιος. Μπορεί η φήμη να είναι ένα σπουδαίο περιουσιακό στοιχείο αλλά πλέον δεν είναι αρκετό.

Ακόμα και μια αποδεκτή φιλοσοφία προπόνησης δεν είναι αρκετή για να μπορέσει κανείς να δουλέψει ως προπονητής. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει κανείς και την ικανότητα της διδασκαλίας ενός προπονητή.

O οδηγός για την εξεύρεση του κατάλληλου ανθρώπου που θα ασχοληθεί με μια ομάδα έχει να κάνει με τις μεθόδους προπόνησης, τα plays, τις ασκήσεις και την φιλοσοφία σε σχέση με την προπόνηση στο μπάσκετ. Οι μέθοδοι καθοδήγησης συνδέονται στενά με την ικανότητα της διδασκαλίας.

Οι προπονητές σήμερα πρέπει απαραίτητα να είναι πολύ καλοί δάσκαλοι. Ο υγιής ανταγωνισμός φέρνει το καλύτερο αποτέλεσμα για όλους. Λόγω της έντασης αλλά και του δημόσιου ενδιαφέροντος για την εργασία τους, οι προπονητές ελέγχονται συνεχώς ξανά και ξανά κάθε εβδομάδα.

Οι εκπαιδευτικοί λένε συχνά πως οι καλύτεροι δάσκαλοι βρίσκονται σε όσους ασκούν το επάγγελμα του προπονητή. Οι σημερινοί προπονητές κατανοούν καλύτερα τις διαδικασίες μάθησης απ΄ότι τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό οφείλεται κυρίως:

1. Είναι ανοιχτόμυαλοι κι έχουν διαρκώς την τάση να μαθαίνουν καινούργια πράγματα.

2. Διαιρούν την επιθετική τακτική τους σε επιμέρους τμήματα και την χρησιμοποιούν ως άσκηση.

3. Χρησιμοποιούν απλές ασκήσεις για να διδάξουν τις βασικές αρχές.

4. Κατά την προγύμναση χρησιμοποιούν και την γενική και την αναλυτική μέθοδο.

5. Μαθαίνουν από τις εμπειρίες τους.

6. Κατά τη διδασκαλία των βασικών αρχών χρησιμοποιούν τη μέθοδο της εξέλιξης.

7. Κατά την οργάνωση της ομάδας χρησιμοποιούν την κατάλληλη πρόοδο.

8. Χρησιμοποιούν διεγερτικές και ενδιαφέρουσες μεθόδους διδασκαλίας.

9. Κάνουν τις ασκήσεις ανταγωνιστικές.

10. Επαναλαμβάνουν συνεχώς μέχρι να τελειοποιηθούν.

Πηγή: badbasket.gr