«Κωστάκη το τοστάκι σου!» – Παιδική παχυσαρκία, ένα σύγχρονο ζήτημα

648

Με τέσσερα στα δέκα παιδιά πάνω από το κανονικό τους βάρος, η Ελλάδα κατέχει την θλιβερή πρωτιά στην παιδική παχυσαρκία στις ηλικίες από 6 έως 9 ετών, ανάμεσα σε δεκαέξι χώρες στην Ευρώπη.

Η απομάκρυνση από το παραδοσιακό μεσογειακό μοντέλο διατροφής, ο τρόπος διαπαιδαγώγησης που καθιστά τα παιδιά πιο ανεξάρτητα και απαιτητικά, η βιομηχανία τροφίμων που παράγει θελκτικές και γευστικές τροφές πλούσιες σε αλάτι, λιπαρά και κενές θερμίδες και η διαφήμιση που μας προτρέπει στην κατανάλωση γρήγορου και εύκολου φαγητού, σε σε συνδυασμό με την ελλιπή φυσική δραστηριότητα και τη μειωμένη κίνηση, αποτελούν τις βασικότερες αιτίες της παιδικής παχυσαρκίας.

Παράλληλα, στην Ελλάδα, πολλά παιδιά μεγαλώνουν με γιαγιάδες που διακατέχονται ακόμη –ανεξήγητα- από κατοχικό σύνδρομο: κυνηγούν το παιδί να φάει, πεινάει δεν πεινάει, θεωρώντας πως το «γεμάτο» παιδάκι φαίνεται και είναι πιο υγιές…

Αυτή είναι όμως μια αποδεδειγμένα λανθασμένη θεωρία. Η παιδική παχυσαρκία έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού, με μεγαλύτερο κίνδυνο τον διαβήτη τύπου 2. Η αυξημένη παρουσία ινσουλίνης στον οργανισμό συνδέεται επίσης με τη συχνότερη εμφάνιση πολυκυστικών ωοθηκών, την υψηλή πίεση καθώς και τα αυξημένα λιπίδια στο αίμα που, μπορεί με την σειρά τους, να προκαλέσουν καρδιακά επεισόδια. Παράλληλα, το αυξημένο σωματικό βάρος μπορεί να προκαλέσει άπνοια στον ύπνο, άσθμα, προβλήματα στην κίνηση, αλλά και  σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Η παιδική παχυσαρκία είναι μια πολυπαραγοντική νόσος, όπου η συμπεριφορά απέναντι στην τροφή αποτελεί κεντρικό στοιχείο που μπορεί να προκαλέσει το πρόβλημα ή αντίστοιχα να το θεραπεύσει. Η εκπαίδευση και η διατροφική αγωγή τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς αποτελεί πρωταρχικό στοιχείο σε ένα πιο ολιστικό πλαίσιο παρεμβάσεων που πρέπει να υλοποιηθούν, με σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση τόσο της παιδικής παχυσαρκίας όσο και αυτής των ενηλίκων.

Με δεδομένο ότι όλες οι καλές συνήθειες ξεκινούν από τις μικρές ηλικίες, έχει σημασία το παιδί σας να συνηθίσει από μικρό στις γεύσεις των ωφέλιμων τροφών, να μάθει να αποζητά τις σωστές τροφές, να μην εθιστεί στη ζάχαρη και το υπερβολικό αλάτι των «ετοιματζίδικων» και των βιομηχανοποιημένων σνακς…

Στο πλαίσιο της σωστής, ισορροπημένης διατροφής, το τυρί είναι τροφή που καλό είναι να μάθει να αγαπάει από νωρίς ένα παιδί: νόστιμο, χορταστικό, πρωτεϊνούχο, πηγή ασβεστίου, βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, το τυρί –με μέτρο όπως όλα!- σκέτο ή ως συστατικό συνταγών μπορεί από νωρίς να μπει στην καθημερινότητά του.

 

Πηγή: cheeselovers.gr