Θυμίζοντας ένα από τα πιο αποτυχημένα πειράματα του NBA: τη “Καινούργια Μπάλα”

2432

Υποτίθεται θα έφερνε την NBA στο μέλλον της τεχνολογίας των αθλητικών ειδών. Αντιθέτως,κατέληξε στο να γίνει τίποτα παρακάνω από ένα αλλόκοτο και δυσδιάκριτο πείραμα τριών μηνών που ήταν μια θεαματική αποτυχία.

Ήταν 2006 όταν το NBA σε συνδυασμό με τον επίσημο συνέταιρο του Spalding,παρουσίασαν τη Καινούργια Μπάλα όπως ονομαζόταν.Το πρωτάθλημα,είχε αποφασίσει να καταργήσει τη παραδοσιακή δερμάτινη μπάλα για χάρη μιας συνθετικής,με αυτή τη λογική το συνθετικό υλικό ήταν ευρέως προβαλλόμενο στη μεταποιητική βιομηχανία των αθλητικών ειδών ως στο μέλλον.Ήταν πιο φθηνές για να παραχθούν από τις δερμάτινες μπάλες και υποτίθεται ότι επρεπε να ήταν ανετες από το ξεκίνημα.Και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 διαφορά κολλέγια και λύκεια για τα πρωταθλήματα τους είχαν “υιοθετήσει” τη συνθετική μπάλα.

“Αυτό ήταν συναρπαστικό.Ήταν μια υπέροχη μέρα.” θυμίζει ξανά ο Touhey την εναρκτήρια εκδήλωση. “Στ’αλήθεια νιώθαμε ότι είχαμε στα χέρια μας το επόμενο στάδιο των υλικών που είχαν αποδεχτεί από τους άλλους σε μεγάλο επίπεδο,και ήταν συναρπαστικό που πήραμε μέρος σε κάτι τέτοιο”

Από εκείνη τη στιγμή όλα ήταν μια κατηφόρα. Σε κάθε παίκτη του NBA αποστέλλονταν απο μια Καινούργια Μπάλα για να ξεκινήσουν τις προπονήσεις.Αρκετοί όμως υποψιάστηκαν την υφή της. “Από την αρχή που την άγγιξα δεν μου άρεσε η υφή της” λέει ο Stephen Jackson που ήταν 14 χρονια βετεράνος του NBA και τρέχων ESPN στο The Jump. “Ήταν σαν πλαστικό”

Οποιαδήποτε δυσαρέσκεια κι αν υπήρχε κάτω απο την επιφάνεια κατά τη διάρκεια της εκτός περιόδου αιχμής,εξερράγη όταν οι μπάλες εφαρμόστηκαν σε προπονητικές κατασκηνώσεις τον Οκτώβριο.Αστέρια όπως ο Steve Nash, ο Dirk Nowitzki, ο Shaquille O’Neal, και ο Ray Allen δε δίστασαν να πετάξουν τη μπάλα δημοσίως.Η Καινούργια Μπάλα έγινε μια συνεχόμενη υπόθεση κατά τη διάρκεια του 06-07 στη περίοδο του NBA. “Έχει αλλαξε στο τι είμαστε και ποιοι είμαστε” λέει ο Allen το 2006. “Στην αρχή της χρονιάς είχα τα μάτια μου 14 πάνω σε αυτό το θέμα.Παρόλα αυτά,βλέπετε,το πρωτάθλημα δεν είναι όπως ήταν.Σε οποίον παίκτη και να έχω μιλήσει,όλοι διαφωνούν με τη μπάλα”

Κοινά παράπονα ήταν ότι η μπάλα γινόταν ολισθηρή όταν βρεχόταν,δεν αναπηδούσε τόσο όσο η δερμάτινη και ότι η επιφάνεια της ήταν πιο τραχιά με αποτέλεσμα οι παίκτες να τραυματίζουν τα χέρια τους. “Πρόσεξα πολλούς παίκτες με χανζαπλάστ στα δάχτυλα τους που ανέφεραν ότι κόπηκαν απο τη μπάλα” προσθέτει ο Jackson “Έτσι πολλοί απο εμάς παραπονεθήκαμε” Πάντα για να “ανάψουν τα αίματα”,ο ιδιόκτητης της Maverick Mark Cuban-που είχε προμηνύσει ότι “θα υπάρχουν άστοχες βολές,περίεργα ανα πηδήματα στη μπάλα και τραυματισμοί στα χέρια” ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο του Texas στο τμήμα της φυσικής αγωγής προμηθεύτηκε παρόμοιες Παλιές και Καινούργιες Μπάλες.

“Κατάφερε το NBA να διαχειριστεί σωστά τη παρουσίαση της Καινούργιας Μπάλας; Είναι νωρίς ακόμα να καταλάβουμε” δημοσίευσε κρυπτογραφικά ο Cuban εκείνον τον Οκτώβριο.

Τελικά προκύπτει ότι αυτή η έρευνα βούλωσε τα λεγόμενα των παικτών. “Ερευνήσαμε τα βασικά στοιχεία του υλικού γιατί τα περισσότερα παράπονα απο τους παίκτες του Maverick ήταν ότι αυτή η μπάλα απλά δεν είχε τη κατάλληλη υφή,και μας είπαν ότι γλιστρούσε απο τα χέρια τους.Συν του ότι είχε τραχιά επιφάνεια” λέει ο καθηγητής της φυσικής αγωγής του Πανεπιστημίου Kaushik De. “Άρα τα πήραμε όλα υπόψην μας και τα μεταφράσαμε σε αρχές της φυσικής”

Ενώ ο λόγος απο τα προαναφερθέντα σχόλια ήταν ανεξήγητος,η έρευνα βρήκε πως η Καινούργια Μπάλα πηδούσε 5-8% λιγότερο όταν έπεφτε από το 1μ και 21εκ και ήταν 30% πιο ασταθής από την αντίστοιχη δερμάτινη. “Οι δυο μπάλες ήταν σχεδόν ίδιες όταν ήταν στεγνές” λέει ο De. “Αλλά η δερμάτινη μπάλα άλλαζε πολύ λίγο όταν ήταν βρεγμένη ενώ η ελαστική γινόταν πολύ ολισθηρή.Είναι λες και οδηγάς σε στεγνό δρόμο ενάντια σε παγωμένο: Τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά όταν θα προσπαθήσεις να οδηγήσεις με τον ίδιο τρόπο και στους δύο δρόμους”