Η νίκη που σηματοδότησε την αλλαγή εποχής

1820

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται αύριο Δευτέρα (12/1, 18:00) τον Άρη στο ΣΕΦ για την 12η αγωνιστική της Basket League ΣΚΡΑΤΣ. Πριν από 23 χρόνια και 3 μήνες η νίκη των «ερυθρόλευκων» επί των «κίτρινων» σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας εποχής για τον Ολυμπιακό και το ελληνικό μπάσκετ.

Το 1979 οι δύο νίκες που πέτυχε ο Άρης επί του Ολυμπιακού (με 58-54 στο Παπαστράτειο σε αναμέτρηση που διακόπηκε στο 31’ και με 85-82 στο Αλεξάνδρειο) έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κατάκτηση του τίτλου του Πρωταθλητή Ελλάδας από τους «κίτρινους» του Γιάννη Ιωαννίδη. Στην πρώτη του παρουσία του «ξανθού» ως προπονητή του Άρη μετά το τέλος της αγωνιστικής καριέρας του στην οποία φόρεσε μόνο την φανέλα των «κίτρινων». Εκείνος ο τίτλος άλλαξε την ροή της ιστορίας του Άρη, αλλά και του ελληνικού μπάσκετ. Συνέβαλε στο να πειστεί ο Νίκος Γκάλης να προτιμήσει την ίδια χρονιά τους πρωταθλητές «κίτρινους» από τις ομάδες της Αθήνας και ήταν η αφετηρία για την «Αυτοκρατορία» του Άρη, που κράτησε μέχρι το 1991.

Το καλοκαίρι του 1991 μετά από ένα χρόνο από το «διαζύγιο» του με τους «κίτρινους», ο Γιάννης Ιωαννίδης, που είχε οδηγήσει τον Άρη στην κατάκτηση 8 Πρωταθλημάτων Ελλάδας (από το 1979 έως το 1990), 5 Κύπελλων και τρεις φορές στην συμμετοχή στο Φάιναλ Φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, έπεισε τον Σωκράτη Κόκκαλη να ασχοληθεί ενεργά και να αναλάβει χορηγός του Ολυμπιακού και εκείνος πήρε το «τιμόνι» των «ερυθρόλευκων», που στο Πρωτάθλημα της προηγούμενης σεζόν είχαν τερματίσει 8οι και είχαν κατακτήσει τον τελευταίο τίτλο τους (το Κύπελλο Ελλάδας) το 1980.

OLYMPIAKOS-ARHSAFIEROMA4

Ο «ξανθός» έκανε μόνο μια εντυπωσιακή μεταγραφή, εκείνη του Ζάρκο Πάσπαλι, που προερχόταν από το άτυχο πέρασμα του από το Σαν Αντόνιο, πήρε αρκετούς νέους Έλληνες παίκτες (Μπάμπης Παπαδάκης από Φίλιππο, Αντώνης Σταμάτης από Πανελλήνιο κ.α.), τον 18χρόνο Φράνιο Νάκιτς και έπεισε τον Βαγγέλη Αγγέλου να επιστρέψει στην ομάδα. Αποφάσισε, επίσης, ο Ολυμπιακός, να μετακομίσει από τις «λαμαρίνες» του Παπαστράτειου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας γιατί: «Οι μεγάλες ομάδες γίνονται στα μεγάλα γήπεδα». Έθεσε, ακόμη, ως στόχο να: «Βγούμε Πρωταθλητές στα εισιτήρια και να ξυπνήσω τον…κοιμώμενο «κόκκινο» γίγαντα».

OLYMPIAKOS-AFIEROMA2

Λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος, η κλήρωση έφερε τον Ολυμπιακό να υποδεχθεί τον Άρη στην πρώτη αγωνιστική το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 1991. Η φιλόδοξη νέα δύναμη θα αντιμετώπιζε στην πρεμιέρα τον «Αυτοκράτορα» και ο Γιάννης Ιωαννίδης την ομάδα που είχε περάσει έως τότε όλη την αθλητική ζωή του (με το «διάλειμμα» της παρουσίας του στον Γυμναστικό Λάρισας και στην Εθνική ομάδα από το 1979 έως το 1982).

Η πρώτη νίκη του νέου Ολυμπιακού ήταν πως το ΣΕΦ σχεδόν γέμισε (10.000 εισιτήρια, ενώ όλη την προηγούμενη αγωνιστική χρονιά οι «ερυθρόλευκοι» είχαν κόψει 7.556) σε ένα αγώνα που περίμενε με ανυπομονησία ολόκληρη η μπασκετική Ελλάδα. Η δεύτερη ήρθε στο παρκέ με σκορ 67-59 και σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας εποχής για την ομάδα του Πειραιά, αλλά για και το ελληνικό μπάσκετ. Τον τίτλο του Πρωταθλητή Ελλάδας την σεζόν 1991-92 κατέκτησε ο ΠΑΟΚ του Ντούσαν Ίβκοβιτς, αλλά μια αγωνιστική χρονιά αργότερα Πρωταθλητές στέφθηκαν οι «ερυθρόλευκοι». Επίσης, το καλοκαίρι του ’92 ο Νίκος Γκάλης εκδιώχθηκε από τον Άρη και υπέγραψε στον Παναθηναϊκό της οικογένειας Γιαννακόπουλου. Μετά από εννέα χρόνια κυριαρχίας της Θεσσαλονίκης, τα «ηνία» έπαιρνε η Αθήνα…

Ο Γκάλης σε εκείνο τον αγώνα κόντρα στον Ολυμπιακό για την πρεμιέρα του Πρωταθλήματος της σεζόν 1991-92, δεν αγωνίστηκε γιατί ήταν τιμωρημένος από το επεισόδιο που είχε με τον Μπάνε Πρέλεβιτς στον τελευταίο τελικό Άρης – ΠΑΟΚ της προηγούμενης αγωνιστικής χρονιάς. Έτσι στο παρκέ του ΣΕΦ κυριάρχησε ο νέος αγωνιστικός ηγέτης των «ερυθρόλευκων» ο Ζάρκο Πάσπαλι, ο οποίος με 38 πόντους οδήγησε τον Ολυμπιακό στην νίκη, η οποία… σφραγίστηκε με φόλοου κάρφωμα του Τζορτζ Παπαδάκου 1′ και 20” πριν την λήξη (62-56) και με δύο βολές του Κώστα Μωραΐτη, δεύτερου σκόρερ της ομάδας του Πειραιά, 34” να απομένουν για το τέλος της αναμέτρησης (67-59).

Σημαντικό ρόλο στην επικράτηση των «ερυθρόλευκων» έπαιξε ο Βαγγέλης Αγγέλου. Ο Αγγέλου έπαιξε εξαιρετική άμυνα στον Παναγιώτη Γιαννάκη, ο οποίος σκόραρε μόνο 5 πόντους και έκανε 5 από τα 21 συνολικά λάθη των ηττημένων, που «λύγισαν» υπό την αμυντική πίεση του Ολυμπιακού. Μετά τον αγώνα ο Αγγέλου έκανε την δήλωση της βραδιάς, η οποία δείχνει ότι από τότε σκεφτόταν ως προπονητής: «Λες να με πειράζει που σουτάρει μόνο ο Πάσπαλι; Μα η απάντηση είναι απλή. Τόσα χρόνια σκοράραμε όλοι και δεν είχαμε νικήσει ποτέ τον Άρη»…

OLYMPIAKOS-ARHSAFIEROMA3

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν να νικήσουν τους «κίτρινους» από την σεζόν 1982-83, όμως, το πρόσωπο του αγώνα, ο Γιάννης Ιωαννίδης δήλωσε ότι: «Εύχομαι στον Άρη να μην ξαναχάσει σε όλο το Πρωτάθλημα και να πάρει τον τίτλο». Οι δηλώσεις του «ξανθού» έγιναν μπροστά στην κάμερα του MEGA, που τις παραμονές της έναρξης του Πρωταθλήματος πήρε για πρώτη φορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα όχι μόνο ως σταθμός, αλλά και ως ιδιωτική τηλεόραση. Άρχιζε, επίσης, σε έναν άλλο τομέα μια νέα εποχή για το ελληνικό μπάσκετ.

OLYMPIAKOS-ARHSAFIEROMA

Ταυτόχρονα άρχιζε η… δύση της «Αυτοκρατορίας». Ο Άρης εκείνη την σεζόν τερμάτισε τρίτος στην τελική βαθμολογία, ταλαιπωρήθηκε όλη την χρονιά από αγωνιστικά (τον Αμερικανό προπονητή Τζορτζ Φίσερ «διαδέχθηκε» μετά τις πρώτες αγωνιστικές ο Μιχάλης Κυρίτσης, ο οποίος απομακρύνθηκε τον Δεκέμβριο για να αναλάβει πάλι το «τιμόνι» ο Λάζαρος Λέσιτς) και οικονομικά προβλήματα (ο Γιαννάκης απείχε από μέρος της περιόδου), και μετά το τέλος της σεζόν ο νέος πρόεδρος Θεόφιλος Μητρούδης αποφάσισε την απομάκρυνση του Νίκου Γκάλη.

Ημίχρονο 30-34. Διαιτητές: Κόντης, Μπακάλης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ιωαννίδης): Ελληνιάδης 3, Αγγέλου, Καμπούρης, Πάσπαλι 38 (16/19 β., 8/19 διπ., 2/7 τριπ., 8 ριμπ.), Καρατζάς 1, Μωραΐτης 13 (4/4 β., 3/6 διπ., 1/5 τριπ., 3 κλεψ.), Παπαδάκης 4, Παπαδάκος 8 (4/7 β., 2/4 διπ., 5-3 ριμπ.), Σιγάλας.

ΑΡΗΣ (Φίσερ): Λυπηρίδης 9 (1/2 β., 4/5 διπ.), Γιαννάκης 5 (0/3 β., 1/4 διπ., 1/6 τριπ., 3 α., 3 κλεψ., 5 λ.), Σούμποτιτς 2, Μισούνοφ, Πετσάρσκι 14 (4/6 β., 5/12 διπ., 7-4 ριμπ.), Αγγελίδης 6, Ιωάννου 8 (3 κλεψ.), Μπέρι 15 (5/6 β., 5/13 διπ., 11 ριμπ., 5 λ.), Μπαλτατζής.