Η δημιουργία ενός σκόρερ

880
Οι παίκτες γενικά δεν πρέπει να λειτουργούν αποκλειστικά με πρώτο κριτήριο την παραγωγή σκορ.Η αξία τους δεν έχει μονάδα μέτρησης αυτού του είδους την παραγωγή.

Τι είναι αυτό όμως που κάνει παίκτες παγκόσμιας κλάσης μεγάλους σκόρερ; Τι χρειάζεται κάποιος παίκτης για να το καταφέρει αυτό; Προφανώς οι περισσότεροι από αυτούς είναι προικισμένοι από την ίδια την φύση και άλλοι έχουν δουλέψει πολύ σκληρά για να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο. Ο σημαντικότερος όμως λόγος είναι ότι αυτοί οι παίκτες έχουν μεγάλη ευελιξία και ευστροφία.

Ολοκληρωμένος παίκτης

Το παιχνίδι ενός παίκτη μέσα στο γήπεδο έχει δυνατά και αδύνατα σημεία. Περιοχές στις οποίες είναι ισχυρός και περιοχές στις οποίες δεν εγκυμονεί καμία απειλή. Ο στόχος όμως είναι να μετατρέψει όσες περισσότερες αδύναμες περιοχές μπορεί σε δυνατές.

Αυτός ο παίκτης δεν πρέπει να είναι μονοδιάστατος. Δεν πρέπει να είναι μόνο στατικός παίκτης ή μόνο καλός driver. Αν το μόνο που μπορεί να κάνει είναι αυτό τότε είναι σίγουρο ότι κανείς δεν θα δυσκολευτεί να τον μαρκάρει. Η δουλειά πάνω σε ασκήσεις χειρισμού μπάλας και τελειωμάτων αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες να φτάσει κάποιος παίκτης στο στόχο που έχει ένας σκόρερ.

Δεν είναι θέμα αποκλειστικά τελειοποίησης κάποιων τεχνικών.Το μυστικό είναι μια μίξη τους. Η μίξη θα κάνει τον αμυντικό να ανησυχεί, διότι δεν θα γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο θα επιτεθεί ο αντίπαλος του στο καλάθι.

Θα πρέπει λοιπόν αυτός ο παίκτης να σκοράρει με πολλούς τρόπους ώστε να μην μπορεί να τον διαβάζει ο αμυντικός εύκολα. Χρειάζεται αναγκαστικά να ανακατεύει το παιχνίδι του και να μην προπονείται μόνο σε καταστάσεις και κινήσεις στις οποίες είναι καλός.

Γνώση των αδυναμιών του αμυντικού

Οι περισσότεροι προπονητές μιλούν πάντα για το scouting που πρέπει να γίνεται απέναντι στους επιθετικούς παίκτες και το πώς μπορούν μέσω αυτής της τακτικής να τους περιορίσουν. Με τον ίδιο τρόπο ακριβώς μπορεί να αξιολογηθεί και να διαβαστεί ένας αμυντικός. Για παράδειγμα αν ένας αμυντικός είναι πολύ καλός μπλοκέρ, η καλύτερη τακτική είναι ο παίκτης να χρησιμοποιεί πολύ την προσποίηση.

Αν ο αμυντικός είναι γρήγορος αλλά κοντύτερος η λύση είναι να τον πάει στο post. Αν ο αντίπαλος είναι ψηλότερος και πιο δυνατός η λύση είναι ο παίκτης να τον οδηγήσει έξω ώστε να τον αναγκάσει να χρησιμοποιήσει τα πόδια του. Τέτοιου είδους παίκτες είναι εύκολο να διαβαστούν στην άμυνα.

Μπορεί αυτά να ακούγονται εύκολα αλλά για να γίνουν πράξη χρειάζεται ο παίκτης να είναι πολυδιάστατος και με πολλές διαμορφωμένες πτυχές στο επιθετικό του παιχνίδι.

Τρόποι για σκορ


Όσο έμπειρος κι αν είναι κάποιος παίκτης, θα πρέπει να γνωρίζει τον τρόπο που θα δώσει πλεονέκτημα στον εαυτό του απέναντι στον αμυντικό που τον μαρκάρει.Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να χρησιμοποιήσει τους συμπαίκτες του. Ένας μεγάλος σκόρερ είναι αποτελεσματικός όταν χρησιμοποιεί τους συμπαίκτες του για να σκοράρει με τον ίδιο τρόπο ακριβώς που το κάνουν και εκείνοι.

Η άλλη ομάδα θα γνωρίζει ποιοι είναι ή ποιος είναι ο σκόρερ και εκεί θα προσπαθήσει να επικεντρώσει το αμυντικό της πλάνο. Γι αυτό το λόγο, είναι πάρα πολύ σημαντικό η ομάδα να χρησιμοποιεί σωστά τα play της και οι παίκτες να τηρούν τους κανόνες ομαδικότητας.

Οι ψηλοί παίκτες θα πρέπει να ελέγχουν την κίνηση του screen διότι αυτά πολλές φορές δημιουργούν μειονεκτήματα στα μαρκαρίσματα.

Το timing της επίθεσης

Ο χρόνος και ο τόπος της επίθεσης είναι ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του μεγάλου σκόρερ. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, θα υπάρξουν στιγμές που θα απαιτήσουν την δημιουργία ειδικών καταστάσεων αντιμετώπισης. Δεν είναι το ίδιο να σουτάρει κάποιος όταν απομένουν 20 δεύτερα για επίθεση με κάποιον που σουτάρει στην λήξη.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές καταστάσεις που θα πρέπει να μάθει κάποιος καθώς εξελίσσεται σαν παίκτης .Όταν στο τέλος του παιχνιδιού ένας παίκτης μαρκάρεται από ένα σκληρό αμυντικό και η ομάδα είναι στο bonus είναι λογική η σκέψη να μην προσπαθήσει να σουτάρει αλλά να πάρει το φάουλ.

Συμπέρασμα

Η δημιουργία ενός μεγάλου σκόρερ με την βοήθεια της ευστροφίας και της ευελιξίας του παίκτη δεν θα πρέπει ποτέ να ξεπερνάει τις δυνάμεις του ίδιου του παίκτη. Πρέπει να μάθει να χρησιμοποιεί τους συμπαίκτες του. Ο μεγάλος σκόρερ πρέπει να μάθει να πασάρει στους συμπαίκτες του και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις ο ίδιος για να σουτάρει. Το να βάλει κάποιος 20 πόντους έχοντας σουτάρει 30 φορές δεν τον κάνει μεγάλο σκόρερ. Μεγάλο σκόρερ θα τον κάνει η συναίσθηση του χρόνου, του χώρου και η αποτελεσματικότητα του.

Πηγή: badbasket.gr