Αύριο το πρώτο τζάμπολ στην Κύπρο

535

Την πρώτη ημέρα του χειμώνα η κυπριακή καλαθόσφαιρα ξεκινά τη νέα προσπάθειά της για να οδηγηθεί στην άνοιξη. Το 49ο Πρωτάθλημα ΟΠΑΠ Ανδρών Α’ Κατηγορίας κάνει το πρώτο τζάμπολ στη χρονιά το Σάββατο 1η Νοεμβρίου 2014, με τις 7 ομάδες να δηλώνουν πανέτοιμες για να προσφέρουν πλούσιο θέαμα σε θεατές και τηλεθεατές.

Δυστυχώς, μόλις 48 ώρες πριν από την έναρξη της νέας χρονιάς η ΑΕΛ ανακοίνωσε την αδυναμία συμμετοχής της στο πρωτάθλημα. Η «βασίλισσα» της κυπριακής καλαθόσφαιρας, των 30 συνολικά τίτλων (13 πρωταθλήματα, 9 κύπελλα, 8 σούπερ καπ), λύγισε από τα οικονομικά προβλήματα και αφού δεν κατάφερε να ξοφλήσει τη FIBA, δεν μπόρεσε να άρει το εμπάργκο μεταγραφών και έτσι δήλωσε απούσα από τη νέα σεζόν.

Ωστόσο, το νέο πρωτάθλημα έχει δύο πολύ ευχάριστες επιστροφές, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν σε σημαντικούς τομείς της εξάπλωσης της καλαθόσφαιρας. Η Ένωση Νέων Παραλιμνίου, έπειτα από 14 χρόνια δηλώνει παρούσα στην ανώτερη κατηγορία, προσδοκώντας να φέρει κοντά στο άθλημα αρκετά παιδιά από την περιοχή Αμμοχώστου και σε λίγα χρόνια να μπορεί να έχει τη δική της κλειστή αίθουσα και να καταστήσει την καλαθόσφαιρα σε ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα στην περιοχή.

Σημαντικότατη η επιστροφή στην Α’ Κατηγορία και της Ομόνοιας, η οποία διαθέτει αρκετό κόσμο και μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει για την κυπριακή καλαθόσφαιρα η παρουσία των «πρασίνων», έστω και αν πρέπει να ξαναχτίσουν από την αρχή και να δώσουν μεγάλη βάση στις Ακαδημίες.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν οι 5 μόνιμες πρωταγωνίστριες, ΑΕΚ, ΑΠΟΕΛ, Απόλλων, ΕΘΑ και Κεραυνός, οι οποίες και φέτος θα διεκδικήσουν την κατάκτηση της κορυφής. Αξιοσημείωτο για τις πέντε αυτές ομάδες είναι πως την τελευταία τριετία, η καθεμιά τους κατέκτησε τουλάχιστον έναν από τους τρεις διαθέσιμους τίτλους έκαστης χρονιάς.

Ως κάτοχος του περσινού πρωταθλήματος μπαίνει στη νέα αγωνιστική περίοδο ο ΑΠΟΕΛ, ο οποίος με την πρόσφατη κατάκτηση του ΟΠΑΠ Σούπερ Καπ, έγινε η πιο επιτυχημένη ομάδα ανδρών στην ιστορία της κυπριακής καλαθόσφαιρας, φτάνοντας τους 31 τίτλους (11 πρωταθλήματα, 11 κύπελλα, 9 σούπερ καπ). Βλέποντας τις ομάδες στα φιλικά τους παιχνίδια, προσδοκούμε για ακόμα ένα άκρως ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, με το εύκολο παιχνίδι να απουσιάζει και κάθε αποτέλεσμα να είναι σημαντικό στην πορεία και την τελική κατάταξη.

Η πρεμιέρα του πρωταθλήματος φέρνει ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις, με κάποιες ομάδες να έχουν τον πρώτο λόγο, χωρίς αυτό να τους εξασφαλίζει κάτι. Άλλωστε, η 1η αγωνιστική πάντα κρύβει παγίδες και κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται σίγουρος για τίποτα. Το πρώτο τζάμπολ της χρονιάς θα γίνει στο «Κίτιον Αθλητικό Κέντρο» της Λάρνακας, εκεί όπου στις 18:00 η Πετρολίνα ΑΕΚ θα υποδεχθεί την Ομόνοια.

Σημαντικά ενισχυμένη η ομάδα της Λάρνακας θέλει να παίξει σοβαρά απέναντι στη νεοφώτιστη και με ελλιπές ρόστερ, σε ό,τι αφορά τους Κύπριους καλαθοσφαιριστές, Ομόνοια. Οι «πράσινοι» πάνε για να κάνουν το παιχνίδι τους και τη μεγάλη έκπληξη. Στις 19:00 θα κάνουν το δικό τους πρώτο τζάμπολ οι ομάδες της ΕΘΑ και του Κεραυνού, οι οποίες θα αναμετρηθούν στο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία». Φαβορί στον αγώνα δεν υπάρχει και όπως έδειξαν και στα μεταξύ τους φιλικά προετοιμασίας, αναμένεται άκρως ανταγωνιστική αναμέτρηση με αβέβαιη εξέλιξη και κατάληξη.

Η αυλαία της πρώτης αγωνιστικής θα πέσει το βράδυ της Κυριακής (2/11, 18:00) στο άδειο γήπεδο του Απόλλωνα, με τους «κυανόλευκους» να εξοφλούν οριστικά την τιμωρία τους από τα επεισόδια στον περσινό τελικό κυπέλλου. Αντίπαλος του Απόλλωνα θα είναι ο ΑΠΟΕΛ, σε «επανάληψη» της πρόσφατης μεταξύ τους αναμέτρησης για το ΟΠΑΠ Σούπερ Καπ.

Οι «γαλαζοκίτρινοι» μπορεί να κέρδισαν εύκολα το συγκεκριμένο παιχνίδι στο «Κίτιον» με 74-58, ωστόσο ο Απόλλωνας μέσα στο δικό του περιβάλλον αναμένεται να παρουσιαστεί πιο δυνατός και έτοιμος για να διεκδικήσει τη νίκη. Προβλέπεται και σε αυτό το παιχνίδι αμφίρροπη εξέλιξη, με τις δύο ομάδες να επιδιώκουν την ιδανική είσοδο στη νέα χρονιά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 1/11

Πετρολίνα ΑΕΚ – Ομόνοια 18:00

Γήπεδο: «Κίτιον Αθλητικό Κέντρο»

Διαιτητές: Χαράλαμπος Σάντος, Σάκης Κωνσταντινίδης, Στέφανος Στυλιανού.

ΕΘΑ – Κεραυνός 19:00

Γήπεδο: «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία»

Διαιτητές: Αντώνης Δημητρίου, Αριστοτέλης Χατζησολωμού, Μάριος Αθανασίου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 2/11

Απόλλων – ΑΠΟΕΛ 18:00

Γήπεδο: Απόλλων Αρίνα

Διαιτητές: Αντώνης Δημητρίου, Χαράλαμπος Σάντος, Σταύρος Κασκίρης.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΟΜΑΔΩΝ

ΑΕΚ: Νικόλας Σ. Παπαδόπουλος

ΑΠΟΕΛ: Νικόλας Ι. Παπαδόπουλος

ΑΠΟΛΛΩΝ: Κρις Χουγκάζ

ΕΘΑ: Χριστόφορος Λειβαδιώτης

ΕΝΩΣΗ: Παναγιώτης Γιανναράς

ΚΕΡΑΥΝΟΣ: Χρίστος Στυλιανίδης

ΟΜΟΝΟΙΑ: Μιχάλης Τσαγγαρίδης