Οδηγός του επιτυχημένου προπονητή

577

Το κλειδί για να γίνει κάποιος επιτυχημένος προπονητής δεν είναι να εξαναγκάζει τους παίκτες του να τον ακούν αλλά να γίνει ένας είδος προπονητή που οι παίκτες του να θέλουν να παίξουν γι αυτόν. Θα πρέπει να είναι εξαιρετικά ικανός και αξιόπιστος ώστε οι παίκτες να μπορούν να τον πιστέψουν και να τον ακολουθήσουν.

Εγωισμός

Οι μεγάλοι προπονητές όταν προπονούν δεν το κάνουν ούτε για προσωπικό τους κέρδος ούτε για προσωπικό τους όφελος. Το κάνουν για να επηρεάσουν τις ζωές των άλλων.

Σχέσεις

Η προπονητική είναι ένα είδο ς ηγεσίας. Ηγεσία που πηγάζει από την διδασκαλία και το πώς επηρεάζει τους άμεσα εμπλεκόμενους.Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Η προπόνηση λοιπόν είναι κάτι περισσότερο από την διδασκαλία μιας άμυνας η μια επίθεσης. Καλλιεργεί σχέσεις. Είναι πολύ σημαντικό να οικοδομηθούν πραγματικά ισχυρές σχέσεις με όλους στην ομάδα.

Προσωπικότητα

Κανείς δε σέβεται και δεν ακολουθεί μια μετριότητα. Οι ηγέτες που κερδίζουν το δικαίωμα να οδηγήσουν μια ομάδα είναι ηγέτες γιατί τα δίνουν όλα γι αυτό το σκοπό. Δεν είναι μόνο η δεξιότητα ή το ταλέντο τους αλλά συνάμα το μεγάλο πάθος και η σκληρή δουλειά τους. Όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης «είμαστε αυτό που κάνουμε..ως εκ τούτου η τελειότητα δεν είναι μια πράξη αλλά συνήθεια.». .Ο προπονητής που είναι καλός δεσμεύεται για το καλύτερο.

Συναισθήματα

Η προπονητική είναι εύκολη όταν κάποιος κερδίζει και όλα πηγαίνουν καλά. Υπάρχουν όμως και στιγμές που τα πράγματα δεν θα πηγαίνουν και τόσο καλά. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς υπάρχουν στιγμές που οι προπονητές έρχονται αντιμέτωποι με το δίλημμα αν θα συνεχίσουν ή θα τα παρατήσουν. Κατά τη διάρκεια αυτών των στιγμών, οι οποίες είναι δύσκολες και αγιωτικές, οι συναισθηματικές αποφάσεις και αντιδράσεις μπορεί να κάνουν τα πράγματα πολύ χειρότερα.

Διαφορά

Οι προπονητές που είναι αγαπητοί και σεβαστοί, μετά το τέλος της προπονητικής τους καριέρας, είτε είναι άνδρες είτε γυναίκες, επηρεάζουν θετικά την ζωή των παικτών τους εντός και εκτός γηπέδου. Μια ομάδα θα παίξει περίπου 30 παιχνίδια το χρόνο αλλά η επιρροή του προπονητή μπορεί να κρατήσει για μια ολόκληρη ζωή.

Δικαιοσύνη

Ο καλός προπονητής πρέπει πάντα να ενθαρρύνει την ομάδα. Δεν είναι η ομάδα του. Η ΟΜΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΩΝ. Οφείλει να ακούει τους παίκτες του, τους συμβουλεύεται, δουλεύει μαζί τους για να τους κάνει καλύτερους και αρνείται πεισματικά να τους κατατάξει ανάλογα με τον τύπο η το μέγεθος του σώματος τους. Ο αθλητής είναι σαν τον ουρανό..δεν έχει όρια. Αυτό θα πρέπει να μπει καλά στο μυαλό του αθλητή και να δουλεύει πολύ τόσο συλλογικά όσο και ατομικά.

Πηγή: badbasket.gr